"BORA" U NOVOM RUHU: U toku građevinski radovi, sređivanje dvorišta i fasade na voždovačkoj osnovnoj školi

Lj.B.

02. 06. 2024. u 13:40

Osnovna škola "Bora Stanković" u Beogradu od pre nekoliko meseci odenuta je novo ruho, pošto su na objektu izvedeni radovi koji su joj dali svež izgled. Tako je posle dugo vremena oprana školska fasada, koja je bila naružena grafitima, sređeno je školsko dvorište i uređene zelene površine.

БОРА У НОВОМ РУХУ: У току грађевински радови, сређивање дворишта и фасаде на вождовачкој основној школи

Nikola Skenderija

Učenici održavaju mali vrt i uče se osnovama povrtarstva. Obezbeđeni su i novi reflektori koji doprinose da prostor bude i noću bezbedan.

Iako se školska godina bliži kraju radovi ne posustaju, a direktorka škole Marija Latinović kaže nam da se trenutno popravlja krov iznad kuhinje, a veliki napor je uložen u rekonstrukciju školske kuhinje i kantine.

- Naša škola ima vrlo autentičnu arhitekturu, pa sam imala želju da lepotu tog prostora naglasim - kaže direktorka. - Insistirala sam na modernizaciji školskog prostora, tako da su učionice opremljene novim belim tablama, a škola je dobila i značajan broj pametnih tabli, koje kreativni nastavnici izuzetno koriste sa učenicima u nastavi. Obezbedili smo i donaciju novih panoa u učionicama, kako bi nastavno osoblje moglo da izloži radove učenika i reprezentuje njihovo zalaganje i kreativnost u nastavnom procesu.

Inače, ova škola nema problem ni sa upisom đaka prvaka, pa će ove godine popuniti pet odeljenja prvog razreda.

- Tradicionalno, prijem za buduće prvačiće održavamo tokom školske manifestacije "Borina nedelja", gde učitelji, nastavnici i đaci na kreativan način dočekuju i upoznaju naše buduće đake koji dobijaju i poklone od Gradske opštine Voždovac - ističe direktorka. Ona napominje da je ove godine prvacima priređeno i iznenađenje, jer ih je posetio i naš istaknuti sportista, reprezentativac Davor Štefanek koji im je ukazao na značaj negovanja prijateljstva i sportskog duha.

Nikola Skenderija

Direktoka Marija Latinović ugostila je slavnog košarkaša Marka Kešelja

U ovoj školi sjajno funkcioniše Tim za kulturne i sportske aktivnosti, pa učenici postižu značajne uspehe na ovim poljima.

- Organizujem kvalitetna vannastavna predavanja za učenike i nastavnike - ističe direktorka. - Tako smo ove godine imali predavanja o arheologiji i Vinči, kada nas je posetio kustos lokaliteta Vinča, Dragan Janković. Učenici su tom prilikom pripremili i izložbu "Praistorijski čovek" u korelaciji predmeta istorija, likovna kultura, verska nastava i engleski jezik. Ovom predavanju prisustvovali su i roditelji, a uključenost učenika i roditelja u školski život veoma je važna, te bih želela da istaknem da naš Učenički parlament redovno organizuje tribine na kojima se raspravlja o različitim društvenim temama.

Erazimus+ iz Medijske pismenosti

U školi je napisan prvi projekat za Erazmus+ iz oblasti Medijske pismenosti, izbornog predmeta koji učenici obožavaju.

- Učestvujemo u različitim projektima kojima se promoviše zdrav život, sport i kvalitetna ishrana, a istakla bih posvećenost rada u projektima "Zdravo rastimo" i "Zdrava hrana svakog dana" u saradnji sa Ministarstvom prosvete - kaže direktorka Marija Latinović.

- Za učenike nižih razreda organizovali smo i radionicu na kojoj su nam gosti bili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, a tema je bila naša kulturna baština. Školu je nedavno posetio i ministar Dejan Ristić, pa je održano i predavanje na temu "Platforma pametno i bezbedno", pod pokroviteljstvom Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, koja je donela dosta korisnih informacija za očuvanje bezbednosti učenika na internetu.

Nikola Skenderija

Popravka krova na OŠ "Bora Stanković" u Beogradu

Osim gostuju koji se bave naučnim temama, školu posećuju i sportisti pa je nedavno ovde bio i istaknuti košarkaš Marko Kešelj, koji je donirao učenicima sportsku opremu i podržao njihove sportske aktivnosti.

Direktorka ističe i projekat "Pišem ti pismo" kroz koji su se učenici škole na času nemačkog jezika povezali sa đacima OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Niške Banje. Oni su jedni drugima pisali pisma, pa su tako stvorena i nova prijateljstva.

- Podržavamo kritičku misao i nastojimo da osposobimo učenike za valjanu argumentaciju - kaže Marija Latinović. - Naši učenici su ponosni na svoje prethodnike, koji su samo potvrdili koliko je kvalitetna obrazovna osnova koju ova škola pruža. Sa druge strane, roditeljima je od krucijalnog značaja postojanje i organizacija našeg boravka u kom rade divne učiteljice, koje se trude da učeničko vreme provedeno u školi nakon nastave bude kvalitetno i sadržajno.

Direktorka naglašava i da je pokrenula pokrenula Tim za projekte koji je doprineo da se nastavnci upoznaju sa različitim mogućnostima nastave, koja im nije bila deo radne prakse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI - NAJZGODNIJA REPREZENTACIJA EURO 2024! Evo ko je najseksi fudbaler, ali i kako izgleda Top 10 te liste! (FOTO)