DALI VELIKI DOPRINOS SVETSKOJ NAUCI: Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" obeležio 77. rođendan

Lj.B.

03. 06. 2024. u 15:05

Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” obeležio je 77 godina postojanja.

ДАЛИ ВЕЛИКИ ДОПРИНОС СВЕТСКОЈ НАУЦИ: Институт за биолошка истраживања Синиша Станковић обележио 77. рођендан

arhiva

- Kada pogledamo ovih 77 godina unazad, očigledan je dug i kvalitetan put koji je ovaj institut prešao - rekla je ovim povodom ministarka nauke dr Jelena Begović. - Od svojih početaka, do pozicije vodeće naučne institucije u oblasti bioloških nauka u Srbiji, Institut je prerastao  u vodeću kuću u našoj zemlji, a  ima veliki potencijal da bude prepoznat u celom svetu. Istraživanja, otkrića i doprinosi nauci kreiraju nove puteve ka razumevanju života i sveta oko nas. Ovo jeste ustanova od nacionalnog značaja. Od samog početka, institut je bio je mesto gde se neguje znanje, voli nauka, gde se neguje istraživačka strast i mesto posvećenosti pravoj nauci.

Inače, kroz decenije naučnici ovog instituta dali su veliki doprinos, kako nacionalnoj, tako i svetskoj nauci - bilo da je reč o istraživanjima u oblasti ekologije, genetike, molekularne biologije, biohemije, neurobiologije...

Mnogi rezultati su prepoznati na svetskom nivou. Dali su veliki doprinos u očuvanju i unapređenju biodiverziteta, što je, kako je rekla ministarka, jedan od stubova našeg BIO4 kampusa.

Ministarka je podsetila da je ovaj institut mesto gde se obrazuju naše buduće generacije, mladi naučnici, postdiplomci, doktorandi, koji nisu velika snaga samo ovog instituta, već i čitave naučne zajednice, čitavog našeg društva.

Direktorka Instituta Jelena Begović

- Pred nama su veliki izazovi, ali i nove prilike. Svet se suočava sa velikim ekološkim, klimatskim promenama, zdravstvenim krizama, što je prilika da se osvari misija ovakvog instituta da kroz interdisciplinarna istraživanja, kroz kvalitetnu nauku, kroz razvoj inovacija pružite ne samo odgovore, već i konkretna rešenja za ove globalne izazove. Ideje zasnovane na ozbiljnom znanju su ideje koje menjaju svet - navela je ministarka.

Ona je podsetila da preplitanje bionauka sa tehnologijama poput veštačke inteligencije, kvantnih i informacionih tehnologija, povezivanje sa inženjerima, hemičarima i tehnolozima pokazuju da je biologija izuzetno važna. 

- U vašoj nauci leži ogroman potencijal, a u umovima i rukama vaših svih zaposlenih leže rešenja do kojih niko drugi neće moći da dođe, jer nemaju vaše znanje, vaš entuzijazam i vašu ekspertizu. Čestitke na jubileju i želim vam puno uspeha u godinama koje dolaze - zaključila je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PA, NEĆE RUSI DA SEDE SKRŠTENIH RUKU! Reprezentativac Albanije koji je prostački vređao Srbiju saznao šta ga čeka kad se vrati u ruski klub