NOVOSADSKI STUDENTI VICEŠAMPIONI EVROPE: Veliki uspeh robotičara sa Fakulteta tehničkih nauka

B.B.

12. 06. 2024. u 15:48

NAŠI robotičari su vicešampioni Evrope! Na evropskom prvenstvu u robotici "Eurobot 2024", održanom nedavno u Francuskoj, ekipa sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu „µ robotics (Mi robotika)“ ostvarila je veliki uspeh osvojivši drugo mesto.

НОВОСАДСКИ СТУДЕНТИ ВИЦЕШАМПИОНИ ЕВРОПЕ: Велики успех роботичара са Факултета техничких наука

Foto: Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „Farming Mars“. Autonomni mobilni roboti su imali zadatak da urade niz akcija koje su simbolično predstavljale misiju teraformiranja Marsa, odnosno pripreme terena i formiranja autonomne staklene bašte za uzgoj hrane kao preduslov za dolazak i naseljavanje astronauta. Tokom meča koji traje 100 sekundi, roboti su morali samostalno da se kreću, izbegavaju prepreke i protivničke robote i pritom realizuju sopstvene strategije kako bi maksimizovali broj ostvarenih poena. Pred njima su bili zadaci - presađivanje biljaka i početak njihovog uzgoja, orijentisanje solarnih panela za napajanje staklene bašte, oprašivanje biljaka, pravovremeno punjenje sopstvenih baterija i predviđanje doprinosa useva.

U okviru predefinisanih ograničenja i pravila tamičari su imali punu slobodu da projektuju sopstvene originalne mehanizme za pogon robota i manipulaciju objektima, biraju senzorske i aktuatorske komponente, definišu softversku arhitekturu i projektuju potrebnu namensku elektroniku, što im je omogućilo izražavanje njihovih kreativnih potencijala i sintezu mnogih znanja iz različitih tehničkih disciplina.

Sve tri ekipe iz Srbije su se posle pet kola našle u prvih 16 mesta i plasirale u osminu finala. U finalnom plasmanu prvo mesto je osvojila ekipa „UCLouvain – BotAnnick“ iz Belgije, drugo mesto tim „µ robotics“ iz Srbije, a treće ekipa „Team Dynamics“ iz Austrije.

Srebrnu ekipu sa FTN-a „µ robotics“ činili su: Srđan Apostolović, Andrija Mirosavljev, Nemanja Brestovac, Petar Lazić, Andrej Zivlak i Marina Todić. Pripreme za Eurobot takmičenje kreću još u septembru kada se objavljuju pravila, nakon čega timovi naporno rade duže od šest meseci na "stvaranju" svojih robota. Visoki plasmani koje ekipe sa FTN-a ostvaruju poslednjih godina rezultat su kontinuiranog i posvećenog rada generacija studenata i tima profesora i asistenata na unapređivanju znanja koja se stiču tokom studiranja, kao i posvećenog dugogodišnjeg volonterskog rada organizacionog tima „Eurobot Srbija“ na obezbeđivanju i unapređenju radnih uslova takmičara.

Timovi Fakulteta tehničkih nauka imaju više od 20 godina dugu tradiciju učešća na Eurobot takmičenju i kontinuitet zapaženih rezultata, čime su stekli prepoznatljivost u robotičarskoj i široj akademskoj zajednici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?