NA SENATU UNIVERZITETA NAJAVLJENI RAZGOVORI SA PREDSTAVNICIMA VLADE: Traže novac za "siromašne" fakultete

Lj.B.

11. 07. 2024. u 10:56

REKTOR Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić najavio je juče da će do kraja nedelje biti održana dva sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija na kojima će biti reči o urgentnoj finanijskoj pomoći fakultetima koji nemaju sopsteve prihode, kao i o novom modelu finansiranja visokoškolskih ustanova koji bi trebalo da zaživi od 1. januara.

НА СЕНАТУ УНИВЕРЗИТЕТА НАЈАВЉЕНИ РАЗГОВОРИ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ВЛАДЕ: Траже новац за сиромашне факултете

Rektorat UB na putu povratka u elitu, Foto Z. Jovanović

Inače, finansijski problemi na univerzitetu bili su jedna od glavnih tema jučerašnje sednice senata kojoj je prisustvovao i državni sekretar u Ministarsvu finansija Saša Stevanović.

Kako je rekao rektor Đokić, sa Stevanovićevem je dogovoreno da se krene u rešavanje finansijske krize na Univerzitetu.

- Na jednom sastanku će biti razmotrena mogućnost da se urgentno novčano pomogne fakultetima koji nemaju mnogo samofinansirajućih studenata, a nemaju ni dovoljno projekata da bi mogli da nadomeste novac koji im država ne uplaćuje, a od koga se plaćaju računi - naveo je rektor.

On je, takođe, istakao da će jedan sastanak biti posvećen novom sistemu finasiranja fakulteta oko koga postoje brojne nedouimice.

- Neki dekani se plaše da će tim novim sistemom biti narušena finansijska autonomija univerziteta - istako je prof. Đokić. - Zato su pozvani predstavnici svih fakulteta da dođu na sastanak u Vladu kako bi se razjasnile sve nedoumice.

Takođe, Senat će danas uputiti dopis svim javnim komunalnim preduzećima u kome će ih obavestiti o odluci da će fakulteti račune plaćati samo u onom iznosu koji dobiju od države.

Naime, Senat je na sednici umaju doneo odluku da od 1. juna visokoškolske ustanove izmiruju samo deo iznosa na računima, odnosno oko 20 odsto, jer država ne ispunjava svoje obaveze i ne uplaćuje im novac za materijalne troškove u punom iznosu.

- U pismu tim preduzećima objasnićemo da to nije nikakav naš hir, već posledica toga što ne dobijamo dovoljno sredstava od vlade - rekao je rektor Đokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEĆE DA PAMTE, SVE ZNAJU - NA KLIK: Testovi opšte informisanosti otvorili pitanje da li su nove generacije manje obrazovane od roditelja