ODRŽAN ASTONOMSKI KAMP LETENKA: LJubitelji kosmosa na jednom mestu

Lj.B.

17. 07. 2024. u 10:34

ISTRAŽIVAČI i uprava Instituta za fiziku u Beogradu i ove su godine posetili astronomski kamp na lokalitetu Letenka na Fruškoj Gori, a astronomi su ovde imali priliku za brojna osmatranja, ali i za izuzetno bogat predavački program.

ОДРЖАН АСТОНОМСКИ КАМП ЛЕТЕНКА: Љубитељи космоса на једном месту

Institut za fiziku

Astronomski kamp Letenka  već godinama okuplja astronomske entuzijaste i ljubitelje prirodnih nauka iz celog regiona Zapadnog Balkana.

Ovogodišnji kamp je zabeležio rekordnu posetu sa više od 400 gostiju.

Saradnici Instituta za fiziku su i ove godine učestvovali su u predavačkom delu programa, pa je tako direktor dr Aleksandar Bogojević održao predavanje o izazovima moderne nauke u kome se osvrnuo na pitanje negovanja kreativnosti. Dr Tanja Berić koja na Institutu otvara istraživanja u oblasti astrobiologije održala je predavanje o „teoriji evolucije svega“.

Jedan od naših poznatih astronoma osmatrača, Igor Smolić iz Instituta, održao je predavanje o kometi C/2023 A3 koja je otkrivena prošle godine i koja bi ovog septembra trebalo da bude vidljiva golim okom. Rukovodilac Odeljenja komunikacija Instituta i autor knjige „Alhemija bombe“, Slobodan Bubnjević, učestvovao je u programu o nuklearnim reaktorima. Predavanja ove godine su držali predavači iz mnogih naučnih ustanova, od gostiju iz inostranstva, preko profesora sa PMF-a u Novom Sadu i sa više fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nišu, do predsednika SANU, akademika Zorana Kneževića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!