INSTITUT ZA FIZIKU DOBIO PROJEKAT: Za istraživanje dvodimenzionalnih kvantnih materijala 2,5 miliona evra

Lj.B.

17. 07. 2024. u 12:51

Istraživači iz Instituta za fiziku u Beogradu osvojili su jedan od najvećih pojedinačnih naučnih projekata koji su stigli u Republiku Srbiju. Pod nazivom Hidden phases in 2D quantum materials projekat je osvojio sredstva iz evropskog programa ERA Chairs, a realizovaće ga grupa istraživača iz Centra za čvrsto stanje i nove materijale Instituta za fiziku u Beogradu.

ИНСТИТУТ ЗА ФИЗИКУ ДОБИО ПРОЈЕКАТ: За истраживање дводимензионалних квантних материјала 2,5 милиона евра

institut za fiziku

Projektom je predviđen povratak iz Amerike u Srbiju jednog od vodećih svetskih istraživača u oblasti čvrstog stanja, dr Emila Božina. Višestruko nagrađivan i citiran, dr Božin je doktorirao na Univerzitetu u Mičigenu, potom je bio istraživač na Kolumbija univerzitetu, a od 2010. godine radi u prestižnoj Nacionalnoj laboratoriji Brukhejven. Sada se, zahvaljujući ovom projektu, sa porodicom vraća u Beograd, u Institut za fiziku.

Kao institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Institut za fiziku u Beogradu aktivno radi na povratku naših istraživača iz inostranstva i do sada je, ulaganjem u infrastrukturu i prepoznatljivim naučnim rezultatima, uspeo da obezbedi povratak više od 30 fizičara koji su ostvarili karijere u inostranstvu. U Institutu postoje četiri centra izvrsnosti, a jedan od njih je Centar za fiziku čvrstog stanja i nove materijale koji je pre 30 godina osnovao i uspešnog njime rukovodio akademik Zoran Popović. Sada ovim Centrom rukovodi dr Nenad Lazarević, koji će predvoditi i tim koji učestvuje u ovom projektu.

„Uoči tridesetogodišnjice Centra za fiziku čvrstog stanja i nove materijale, osnovanog od strane akademika Zorana V. Popovića, kao glavni izazov u strategiji za dalji razvoj prepoznato je odsustvo tehnika napredne strukturne analize“, kaže dr Nenad Lazarević, objašnjavajući da će „projekat Hidden phases in 2D quantum materials popuniti ovu prazninu povratkom dr Emila Božina, eminentnog eksperta u ovoj oblasti, i uspostaviti vodeći regionalni centar za eksperimentalnu fiziku čvrstog stanja“.

Sredstva koja su odobrena u okviru projekta iznose 2,5 miliona evra, a omogućiće da se uspostavi nova jedinica koja će biti integrisana u Centar za čvrsto stanje i nove materijale i povezana sa postojećim laboratorijama u Centru – laboratorijama za čvrsto stanje, nanostrukture, 2D i elektronske materijale. Uz postojeće metode istraživanja materijala – Raman, infracrvenu i Brulenovu spektroskopiju, spektroskopsku elipsometriju, AFM/STM i magnetotransport – koji se koriste u ovom Centru, uz pomoć ovog projekta otvara se novi Furijeov metod zasnovan na totalnom rasejanju.

Projekat je podstaknut problemom karakterizacije skrivenih faza u kagome kristalima, što su materijali koji se trenutno nalaze u globalnom fokusu. Kroz ERA Chair, postojeća istraživačka grupa na Institutu, koja je već globalno prepoznatljiva, pokušaće da odgovori na ove izazove koji su trenutno na frontu svetskih istraživanja.

„Na Institutu više od deset godina znamo da naša budućnost kao kvalitetne naučne institucije zavisi od intenzivnog rada na povratku istraživača iz naše dijaspore“, kaže dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, dodajući da je ERA Chairs projekat, posle dva osvojena ERC granta i Tvining projekta, još jedan u nizu međunarodnih projekata koji će ojačati Institut, kako u pogledu infrastrukture i ljudskih kapaciteta, tako i u naučnom pogledu.

„Ako nauka bude jaka na Institutu, to će onda dalje privući nova imena“, smatra Bogojević i dodaje kako je to način i da se motivišu mladi da se opredele za put nauke.

ERA Chairs je instrument u okvirnom programu Horizon Europe namenjen jačanju istraživačkih kapaciteta univerziteta i instituta, na koji su istraživači iz Srbije retko aplicirali. U septembru 2023. otvoren je poziv za projekte sa ukupnim budžetom od 97 miliona evra, na koji je Institut aplicirao sa predlogom projekta Hidden phases in 2D quantum materials i osvojio sredstva.

U okviru projekta, predviđeno je da Institut u istraživanju kondenzovanog stanja materije i novih materijala koristi merenja sa velikih postrojenja i da uspostavi centar za obuku u novim metodama u okviru Instituta koji bi bio otvoren za istraživače iz Srbije, regiona Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope. Projekat će učvrstiti poziciju Instituta kao centra izvrsnosti u Evropskom istraživačkom prostoru i pomoći saradnju sa partnerima iz privrede. Istovremeno, projekat će omogućiti transfer znanja, mobilnost i povezivanje istraživača i mladih talenata, što će po sebi izuzetno ojačati sektor nauke i inovacija u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽULIJU ROBERTS NA VIMBLDONU NIKO NIJE PREPOZNAO: Skroz se promenila (FOTO)