PSIHOLOŠKU OBUKU PROŠLO 2.170 SARADNIKA: Završena druga faza programa Ministarstva prosvete

Lj.B.

18. 07. 2024. u 13:44

Više od 2.170 stručnih saradnika svih osnovnih i srednjih škola, tokom maja i juna meseca, završili su drugu fazu programa obuke „Unapređivanje kompetencija zaposlenih u sistemu obrazovanja u oblasti zaštite mentalnog zdravlja mladih“, koju realizuje Ministarstvo prosvete je u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

ПСИХОЛОШКУ ОБУКУ ПРОШЛО 2.170 САРАДНИКА: Завршена друга фаза програма Министарства просвете

Foto: Shutterstock

Učesnici obuke unapredili su znanja i veštine za postupanje i pružanje podrške u kriznim situacijama, ali i iz oblasti zaštite mentalnog zdravlja mladih, koje se odnose na rano prepoznavanje, pružanje podrške učenicima koji ispoljavaju određene mentalne poteškoće ili rizična ponašanja, prevenciju poremećaja ponašanja, kao i osnaživanje zaposlenih za proces reintegracije učenika u saradnji sa drugim nadležnim institucijama.

U narednom periodu, stručni saradnici će raditi na implementaciji sadržaja obuke u svojim školama kroz realizaciju akcionih planova. Prosvetni savetnici i savetnici spoljni saradnici (46) iz svih 17 nadležnih školskih uprava, koji su pohađali obuku za trenere iz pomenute oblasti, nastaviće da prate implementaciju sadržaja obuka, uz podršku stručnjaka iz Instituta za mentalno zdravlje, koji su ujedno i autori programa.

Obuka, koja je održana putem platforme Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, se nalazi na listi obuka od javnog interesa koje odobrava ministar prosvete, obavezna je za sve stručne saradnike i nakon realizacije učesnici dobijaju sertifikat o savladanosti programa.

Realizovana je u okviru Projekta Krizne psiho-socijalne podrške zajednici Vlade Republike Srbije, realizovalo namenjenu stručnim saradnicima – psiholozima i pedagozima u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKAD JEFTINIJE Otkrijte čari destinacije sa idealnim plažama i sjajnim provodom!