DODATNA OBUKA IZ IT TEHNOLOGIJA ZA 300 ĐAKA: Letnja škola programiranja u Sremskoj Mitrovici

Lj.B.

02. 08. 2024. u 13:32

MINISTARKA prosvete u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović posetila je učenike i učenice koji pohađaju Letnju školu programiranja u Sremskoj Mitrovici.

ДОДАТНА ОБУКА ИЗ ИТ ТЕХНОЛОГИЈА ЗА 300 ЂАКА: Летња школа програмирања у Сремској Митровици

ministarstvo prosvete

Letnja škola programiranja održava se treću godinu za redom i okuplja talentovane i motivisane učenike i učenice koji su završili više razrede osnovne škole  - od petog do osmog, koji pokazuju dodatnu zainteresovanost za programiranje i informacione tehnologije.

Nakon obilaska nastave i razgovora sa učenicima i učenicama, ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović rekla je  da je veoma važno što su učenici dobili priliku da i na ovaj način unapređuju svoje znanje iz oblasti programiranja i informacionih tehnologija. „Ministarstvo prosvete radi na podizanju digitalnih kompetencija učenika od najranijeg uzrasta i na obezbeđivanju kvalitetnih uslova za rad i učenje. Učenici već od prvog razreda imaju predmet Digitalni svet, na kome razvijaju algoritamski način razmišljanja i uče kako da bezbedno i funkcionalno koriste informacione tehnologije, a Informatika i računarstvo  su obavezan predmet za učenike od 5. do 8. razreda", navela je ministarka Đukić Dejanović.

Za učešće u Letnjoj školi programiranja, koja se organizuje u dve smene, ove godine se prijavilo više od 300 devojčica i dečaka, iz 70 opština, što je najveći broj do sada. Takođe, primetan je porast interesovanja devojčica iz godine u godinu.

Tokom jednonedeljnog programa, polaznici škole imaju priliku da prošire svoja znanja iz programiranja, i da se upoznaju i razgovaraju sa stručnjacima iz IT industrije. Pored toga, uživaju u slobodnim aktivnostima poput izleta, sportskih aktivnosti i društvenih igara. Takođe, Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu pomogao je učenicima i učenicama da saznaju više o  rizicima i izazovima u digitalnom svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)