LETNJA ŠKOLA FIZIKE U SANU: Šansa za mlade fizičare

Lj.B.

20. 08. 2024. u 14:45

LETNjA škola i Međunarodni simpozijum fizike jonizovanih gasova (Summer School and International Symposium on the Physics of Ionized Gases – SPIG 2024) biće održani u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti od 26. do 29. avgusta.

ЛЕТЊА ШКОЛА ФИЗИКЕ У САНУ: Шанса за младе физичаре

Foto Z. Jovanović

Svečano otvaranje će biti priređeno u utorak, 27. avgusta, u 8.45, u Svečanoj sali SANU. Simpozijum se održava u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti i Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu.

Simpozijum  fizike jonizovanih gasova je međunarodni naučni skup sa tradicijom dužom od 60 godina. Tačnije, prva  SPIG konferencija je održana u Beogradu, 1962. godine, i od tada se bez prekida održava svake druge godine.

Tematski skup pokriva oblasti gasne plazme, atomskih sudarnih procesa i interakcije materijala sa česticama i laserskim zračenjem.

Pored formalnih prezentacija naučnih radova, u okviru konferencije SPIG uvek se organizuje i Letnja škola fizike jonizovanih gasova. Time se mladim naučnicima omogućava da predstave rezultate rada na forumu u kojem učestvuju i neki od vodećih svetskih stručnjaka iz određenih oblasti.

Na trideset drugom međunarodnom simpozijumu fizike jonizovanih gasova učestvovaće 130 istraživača.  Tokom simpozijuma biće održano 54 predavanja po pozivu, od čega čak 40 od strane eminentnih naučnika i istraživača iz inostranstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan