MILOŠ NAPISAO NAJBOLJI RAD: Doktorand Mašinskog fakulteta bez premca na Starom kontinetu u oblasti nukelarnog inženjerstva

B.B.

20. 08. 2024. u 15:08

STUDENT doktorskih studija na Mašinskom fakultetu u Beogradu i istraživač-pripravnik u Laboratoriji za generatore pare i nuklearne reaktore pri Katedri za termoenergetiku Miloš Lazarević, osvojio je nagradu za najbolji studentski naučni rad na nedavno održanoj 31. Međunarodnoj konferenciji o nuklearnom inženjerstvu u Pragu.

МИЛОШ НАПИСАО НАЈБОЉИ РАД: Докторанд Машинског факултета без премца на Старом континету у области нукеларног инжењерства

Foto: Mašinski fakultet

Na ovom prestižnom skupu, u organizaciji Američkog društva mašinskih inženjera, Japanskog društva mašinskih inženjera i Kineskog nuklearnog društva, učestvovalo je više od 100 studenata iz celog sveta, a nagrade su dodeljene za po jedan najbolji rad iz Severne Amerike, Evrope i Azije.

Milošev rad „Skaliranje horizontalnog generatora pare bazirano na trodimenzionalnim termohidrauličkim simulacijama“ nagrađen je poveljom „Nagrada za najbolji rad“, u okviru studentske sesije. Pored nagrade za najbolji rad ovaj mladi istraživač dobio je i mogućnost razmene studenata u okviru projekta „ENEN2plus“  Evropske nuklearne obrazovne mreže.

Nagrađeni rad je rezultat višemesečnih istraživanja i proračuna, u okviru kojih su primenjeni fundamentalni zakoni fizike i relacije za rešavanje konkretnog tehničkog problema. Rad je na engleskom jeziku, a veliku pomoć i podršku mladom istraživaču, pružili su njegov mentor, prof. dr Vladimir Stevanović, rukovodilac projekta, kao i članovi projektnog tima prof. dr Sanja Milivojević i naučni saradnik dr Milan Petrovića.

Mašinski fakultet godinama unazad obrazuje studente u mnogim oblastima mašinskog inženjerstva, pa i u oblasti nuklearne energije. Katedra za termoenergetiku čitav niz decenija pruža mogućnost studentima da dobiju znanje iz ove oblasti, kroz predmet Nuklearni reaktor, kao i kroz niz dodatnih predmeta o termohidrauličkim procesima koji su značajni za rad nuklearnih elektrana. Zato je Mašinski fakultet jedna od 20 akademskih i naučnih institucija koje će u narednom periodu učestvovati u razvoju mirnodopske primene nuklearne energije u našoj zemlji, što je potvrđeno i nedavno potpisanim Memorandumom o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije između pet  ministarstava Vlade Srbije i  relevantnih naučno-istraživačkih institucija u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMA TUGOVANJA: Ben Aflek sa njom provodi vreme na dan kada je DŽenifer Lopez podnela zahtev za razvod (FOTO)