NA BUDŽETU JOŠ 2.085 MESTA: Drugi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu počinje krajem avgusta

Lj.B.

21. 08. 2024. u 12:36

UNIVERZITET u Beogradu organizuje drugi upisni rok u prvu godinu studijskih programa osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija na fakultetima u sastavu Univerziteta. Za drugi upisni rok preostalo je ukupno 3.781 mesto – 2.085 na budžetu i 1.696 samofinansirajućih, na 26 od ukupno 31 fakulteta.

НА БУЏЕТУ ЈОШ 2.085 МЕСТА: Други уписни рок на Универзитету у Београду почиње крајем августа

univerzitet u Beogradu

Drugi (septembarski) upisni rok počinje prijavljivanjem kandidata 29. i 30. avgusta, polaganje prijemnih ispita biće 2. i 3. septembra, a objavljivanje rezultata najkasnije 4. septembra 2024. godine na preliminarnoj rang-listi. Objavljivanje konačnih rang-lista fakulteta/Univerziteta mora biti najkasnije 9. septembra, a upis je planiran do kraja dana 12. septembra, nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta. Posle završenog upisa, a najkasnije 13. septembra, fakulteti dostavljaju Univerzitetu broj upisanih studenata po studijskim programima i preostali broj slobodnih mesta.

Na internet platformama većine fakulteta u sastavu Univerziteta već je dostupna informacija o mogućnostima ranije onlajn prijave. Fakulteti, prema odredbama konkursa, mogu da organizuju pretprijavu, odnosno da budućim studentima omoguće onlajn dostavljanje traženih podataka, a da u zakazanom terminu lično predaju konkursnu dokumentaciju. Redosled kandidata za upis u prvu godinu studijskog programa utvrđuje se na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjoškolskom obrazovanju i rezultata postignutih na prijemnom ispitu, odnosno na ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti, ukoliko je predviđen. 

Podsećamo, u prvom upisnom roku na fakultete Univerziteta u Beogradu upisano je 11.522 studenta (7.730 na budžet i 3.792 samofinansirajućih). U školskoj 2024/25. godini planirano je da se na 105 studijskih programa upišu ukupno 15.303 studenta (9.778 na budžet i 5.525 samofinansirajućih) na osnovne i integrisane akademske studije i osnovne strukovne studije.   

”Nadam se da će odziv kandidata u drugom upisnom roku biti dobar i oni studijski programi na kojima je ostalo još malo slobodnih mesta biti popunjeni. Kandidati sada imaju dobru šansu da upišu željeni fakultet, jer je ostalo dovoljno i budžetskih i samofinansirajućih mesta na oko 70 studijskih programa. Neka još jednom razmisle kakve su im ambicije i sklonosti i pripreme se za uspešan upis u drugom roku”, poručio je prorektor za nastavu prof. dr Dejan Filipović i istakao da je Univerzitet u potpunosti spreman za prijem nove generacije studenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MARINKO MADŽGALJ BI DANAS SLAVIO 46. ROĐENDAN: Večiti dečak je otišao prerano - porodica i prijatelji se još uvek ne mire sa gubitkom