U KLUPE SEDA 760.000 ĐAKA: Učenike od petog do osmog razreda već u septembru čekaju testovi provere znanja

Lj.B.

24. 08. 2024. u 07:00

HIMNOM "Bože pravde" pre prvog časa za deset dana počeće nova školska godina za oko 760.000 đaka osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Vrata će tako ponovo otvoriti 1.133 osnovne škole u koje ide oko 503.000 đaka i oko 450 srednjih škola i gimnazija koje pohađa oko 223.000 učenika.

У КЛУПЕ СЕДА 760.000 ЂАКА: Ученике од петог до осмог разреда већ у септембру чекају тестови провере знања

Foto D. Milovanović

Po svemu sudeći, ova školska godina počeće uobičajeno, za razliku od nekoliko prethodnih godina kada je polazak u školu bio pod senkom najpre epidemije virusa korona, a potom strašne tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", gde su ubijeni devetoro dece i čuvar.

U školama se uveliko radi, organizuju se popravni ispiti za đake koji su jedinice "preneli" u avgust, drže se sednice veća, pišu rasporedi časova...

- Uveliko se pripremamo, i kod nas će školska godina početi uobičajeno, mi smo velika škola sa mnogo đaka, radimo u dve smene i u toku je organizacija nastave za novu školsku godinu - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić".

Inače, početak školske godine najviše uzbuđenja izaziva kod prvačića i njihovih roditelja. Sve škole će za 65.000 đaka prvaka koliko ih se upislao ove godine, tradicionalno pripremiti svečani doček uz priredbe i simbolične poklone.

Policajci u školama

NA početku svake školske godine Ministarstvo unutrašljih posova upućuje apel vozačima da obrate posebnu pažnju u zonama škola. MUP blisko sarađuje sa Ministarstvom prosvete i kada je reč o bezbednosti obrazovnih ustanova, a prošle godine pripadnici policije su raspoređeni u svih 1.800 škola širom Srbije. Tokom trajanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama bilo je obezbeđeno prisustvo školskog policajca, s ciljem da se zaštite deca i zaposlenih u školama.

Njihove starije drugare, od petog do osmog razreda početkom septembra čekaju inicijalni testovi za proveru stečenog znanja iz prethodne godine. Ti testovi se ne ocenjuju, ali svako dete zna koliko je bodova osvojilo i koju ocenu zaslužuje. Testovi su bitni nastavnicima, kako bi na osnovu njih planirali nastavu u narednom periodu. Nastavnici kažu da se đaci tokom raspusta obično "isključe", gradivo ne ponavljaju, pa razultati inicijalnih testova ne budu sjajni. Đaci te testove smatraju nepotrebnim, jer, kako kažu, rade nešto za šta su već ocenjeni.

 

Kutija za mobilne telefone

DIREKTOR škole "Pavle Savić" Milan Krstić kaže nam da su u ovoj ustanovi rešili problem korišćenja mobilnih telefona na časovima, tako što u svakoj učionici ima kutija u koju đaci, ali i nastavnik, odlažu mobilne telefone.

privatna arhiva

 

- Nemamo ništa protiv da se telefoni koriste za nastavu, kao pomoćna sredstva, ali da se đaci na njima zabavljaju dok traje čas to je nedopustivo - kaže nam ovaj direktor. - Normalno je da deca žele da žive u skladu sa savremenim dobrom, ali mora postojati mera, jer ima đaka koji idu u peti razred a celu noć provedu na "Instagramu". Kako će oni pratiti nastavu i učiti tokom dana, ako su noć proveli na telefonu.

Kada je reč o srednjim stručnim školama i gimnazijama, u nastupajućoj školskoj godini novina je to da je u gimnazijskim odeljenjima smanjen broj đaka na 28, koliko ih najviše može biti u jednom odeljenju. To je podiglo i prag za upis u gimnazije, pa je ove godine bilo potrebni više bodova nego prethodnih godina. Kada su u pitanju beogradske gimnazije, rekoder je mladenovačka gde je "skala" podignuta za neverovatnih 28 poena, pa je za upis na prirodno matematički smer trebalo 88,9. Više bodova trebalo je i za prijem u Petu gimanziju, Zemunsku, Devetu i Desetu. Prema podacima Ministarstva prosvete, najtraženiji obrazovni profili prošle godine bili su zdravstvo i socijalna zaštita u medicinskim školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIGAO NOVI JUSEIN BOLT! Ima 16 godina i upravo je zapanjio ceo svet kako trči na 100 metara (VIDEO)