ZA KNJIGE OD 12.000 DO 23.000, A ZA PRIBOR JOŠ 10.000: Uoči početka školske godine roditelji i deca obilaze knjižare i birajući pribor

Lj. Begenišić

23. 08. 2024. u 15:00

DOK đaci poslednje dane raspusta koriste za još malo igre i zabave, a roditelji se sabiraju i "oduzimaju" jer je polazak u školu i veliki udar na kućni budžet. Kako se kupovina udžbenika i školskog pribora ne može izbeći, u knjižarama je već gužva, biraju se sveske, olovke, pernice, rančevi...

ЗА КЊИГЕ ОД 12.000  ДО 23.000, А ЗА  ПРИБОР ЈОШ 10.000: Уочи почетка школске године родитељи и деца обилазе књижаре и бирајући прибор

Foto J. Subin


Ipak, najskuplja stavka u pripremi za polazak u školu su udžbenici, koji su iz godine u godinu sve skuplji. Tako roditelji ove godine moraju da izdvoje za đačke knjige i do 5.000 dinara više nego lane, a cene kompleta su u rasponu od 12.000 dinara koliko koštaju za đake nižih razreda osnovne škole do 23.000 dinara koliko je cena kompleta za učenike sedmog i osmog razreda.

Novosti

Početkom septembra knjižare su pune

Uz knjige je deci neophodan i školski pribor, a izdatak zavisi od toga da li se kupuje najjeftinije ili najskuplje. Prodavci u knjižarama kažu da je najbolje izabrati ona iz srednje cenovne klase, jer najjeftiniji pribor kratko traje. Tako porodice koje se odluče za kupovinu pribora koji nije ni jeftin ali ni preskup - za jednog đaka treba da izdvoje oko 10.000 dinara.

Mala sveska može da se nađe i za 29 dinara, ali i za 110, ipak prosečna kvalitetnija je 80 dinara. Velike su od 59 do 200, prosečne su oko 150, a "najdeblje" koje se kupuju za predmete gde se mnogo piše, kao što su matematika, srpski, fizika ili hemija, koštaju oko 450 dinara. Šestari su oko 300 dinara, pribor za geometriju 400, pune pernice su od 700 do 2.800, ali prosečna pernica sa solidnim priborom košta 1.000 dinara. Rančevi su od 900 do 8.000, a sasvim dobar ranac može se naći i za 3.000. Ko ima pernicu, ali treba da je "dopuni", komplet grafitnih olovaka platiće između 80 i 130 dinara, rezač 50 dinara, gumice su od 69 do 150 dinara, drvene bojice između 330 i 630 dinara.

Porodica koja se odluči za "srednje" cene, za sveske treba da izdvoji oko 3.000 dinara, za ranac isto toliko, za pernicu 1.000 dinara. Oko tri hiljade "odu" na pribor za geometriju - lenjiri, toruglovi, šestar... i na probor za likovno (blok, tempere, četkice...), pa jedan osnovac pred polazak u školu porodicu košta oko 10.000 dinara.

 

Skup pribor za likovno

MAJKA čije dete u septembru kreće u drugi razred kaže nam da je naročito bila zatečena cenom pribora za likovno vaspitanje koji košta 1.550 dinara, a sastvni je deo udžbeničkog kompleta. Tu se, uglavnoim, nalaze stvarčice koje deca uopšte ne koriste, ne nose ih u školu, niti nastavnici to traže od njih. Ti kompleti koji se papreno plate, ostaju neiskorišćeni i najčešće završe u đubretu.

Računica pokazuje da jedan stariji osnovac kome se kupuje nov komplet udžbenika i pribor košta oko 33.000 dinara, odonosno 300 evra. Roditelji sa kojima smo razgovarali kažu da se dovijaju kako da prođu što jeftinije, pa će mnogi kombinovati nove i pozajmljene udžbenike, a najviše zamerki imaju na to što u kompletima treba da kupe i ono što dete tokom godine uopšte ne koristi.

Pomoć roditeljima mogu da pruže lokalne samuoprave tako što bi dale besplatne knjige ili novac za njihovu kupovinu, ali retke su one koje to i rade. Grad Beograd ove godine odlučio je da svaki školarac za kupovinu udžbenika dobije po 20.000 dinara koje će biti uplaćene od 1. septembra, s tim što su škole udžbenike ponudile još proletos, plaćaju se na rate, pa je poslednja trebalo da bude uplaćena do 10. avgusta. Novac od grada roditelji će onda moći da iskoriste za nešto drugo - garderobu i obuću školarca, recimo.

Inače, pravo na besplatne udžbenike imaju socijalno ugrožene porodice, đaci sa smetnjama u razvoju ili određenim invaliditetom i učenici koje su treće dete u porodici. Ali, pravo na besplatan školski proibor nema niko, pa roditelji na taj izdatak moraju da računaju u svakom slučaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIGAO NOVI JUSEIN BOLT! Ima 16 godina i upravo je zapanjio ceo svet kako trči na 100 metara (VIDEO)