SVAKOM ĐAKU PO MEDALJA: Veliki uspeh naših informatičara na olimpijadi

B.B.

23. 08. 2024. u 14:00

MLADI informatičari iz Srbije ostvarili još jedan veliki međunarodni uspeh. Na evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi (European Junior Olympiad in Informatics – EJOI) , koja je održana od 16. do 22. avgusta u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, četvoročlani tim Srbije je, u konkurenciji 98 takmičara iz 26 zemalja, osvojio dve srebrne i dve bronzane medalje.

СВАКОМ ЂАКУ ПО МЕДАЉА: Велики успех наших информатичара на олимпијади

Foto: Društvo matematičara Srbije

Prema rečima prof. dr Miroslava Marića, predsednika Društva matematičara Srbije, ova prestižna olimpijada okupila je mlade talente iz različitih zemalja Evrope, koji su se takmičili u rešavanju složenih algoritamskih problema.

- Pavle Damjanović, učenik Osnovne škole „Nada Popović" iz Kruševca, i Lazar Kolundžija, učenik Gimnazije „Svetozar Marković" iz Niša, osvojili su srebrne medalje, dok su Petar Banović, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, i Irina Stanišić, učenica Osnovne škole „Sveti Sava" iz Kragujevca, osvojili bronzane medalje - kaže Marić.

On navodi da je, tokom Evropske juniorske informatičke olimpijade, održana Juniorska balkanska informatička olimpijada.

- Tim Srbije ove godine je postigao izuzetan uspeh u konkurenciji 32 takmičara iz osam zemalja, svi učenici osvojili su po medalju -  Pavle Damjanović, Lazar Kolundžija i Petar Banović osvojili su srebrne medalje, dok je Irina Stanišić osvojila bronzanu - navodi Marić.


Ekipa Srbije odabrana je na osnovu niza takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Vođa ekipe bila je Milica Nastić, iz OŠ „Andra Savčić"u Valjevu, dok je zamenik vođe bio Ognjen Tešić, sa Matematičkog fakulteta u Beogradu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIGAO NOVI JUSEIN BOLT! Ima 16 godina i upravo je zapanjio ceo svet kako trči na 100 metara (VIDEO)