DRUGI UPISNI ROK NA FAKULTETIMA POČINJE ZA TRI DANA: Evo gde ima slobodnih mesta

Lj. Begenišić

26. 08. 2024. u 18:30

Maturanti koji nisu uspeli da se izbore za indeks u prvom upisnom roku u junu, novu šansu imaće u drugom septembarskom roku, koji na Univerzitetu u Beogradu počinje 30. i 31. avgusta predajom dokumenata.

ДРУГИ УПИСНИ РОК НА ФАКУЛТЕТИМА ПОЧИЊЕ ЗА ТРИ ДАНА: Ево где има слободних места

Foto: N. Živanović

 Na fakultetima je preostalo ukupno 3.781 mesto, od čega 2.085 na budžetu i 1.696 samofinansirajućih. Na ovom univerzitetu ima 31 fakultet, praznih mesta ima na 26 ustanova, dok su u prvom roku svi indeksi podeljeni na pet fakulteta - Arhitektonskom, Elektrotehničkom, FON, Fakultetu bezbednosti i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. U prvom roku popunjen je i smer psihologija na Filozofskom fakultetu.

Dosta slobodnih msta ima i na univerzitetima U Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici.

Kada je reč o našem najvećem univerzitetu za koji tradicionalno vlada i najveće interesovanje- beogradskom - najavoiše praznih mesta ostalo je na Poljoprivrednom, Šumarskom, Rudarasko-geološkom, Thenološko-metalurškom fakultet, ali i svim fakultetima i smerovima na kojima se školuju prosveteni radnici.

Tako je na Poljoprivrednom fakultetu koji je ove godine raspisao konkurs za 790 novih studenata, ostalo slobodnih mesta na svim smerovima, a na budžet može da se upiše još 350 akademaca, dok za samofinaisrajuće ima 129 slobodnih indeksa.

Kalendar

Prijemni ispit na Univerzitetu u Beogradu biće organizovan 2. i 3. septembra, a objavljivanje rezultata najkasnije 4. septembra na preliminarnoj rang-listi. Objavljivanje konačnih rang lista fakulteta mora biti najkasnije 9. septembra, a upis je planiran do kraja dana 12. septembra, nakon objavljivanja konačne rang-liste. Posle završenog upisa, a najkasnije 13. septembra, fakulteti dostavljaju Univerzitetu broj upisanih studenata po studijskim programima i i preostali broj slobodnih mesta.

Na Rudarsko-geološkom koji prima 316 studenata, prijemni je polagalo svega njih 76, pa će u drugom roku na ovaj fakultet moći če da se upiše 191 student na budžetu i 61 na samofinansiranju. Mesta za drugi krug upisa ima i na Tehnološko-metalurškom fakultetu, na koji je konkurisalo 253 studenata, a mesta ima za njih 385.

I na Biološkom fakultetu ima mesta i to na smeru Biologija ostalo je 41 mesto od čega 24 na budžetu i na smeru Ekologija i zaštita životne sredine 22, a od toga 15 budžetskih.

Što se tiče Fakulteta za fizičku hemiju, od 100 mesta, koliko brucoša se prima, popunjeno je tek 19. Dakle, za drugi upisni rok preostalo je 81 mesto, od kojih 61 na budžetu.

Situacija je loša i na Fizičkom fakultetu. Tamo, naime, ima mesta za 155 studenata i to na svim smerovima.

U drugom upisnom roku ima mesta i na Hemijskom, Geografskom, Pravnom, Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, a i na Medicinskom i Fakultetu veterinarske medicine preostalo gde je slobodnoih mesta.

Kada je reč o fakultetima koji obrazuju nastavni kadar, oni su pluprazni. Tako na Fakultetu za obrazovanje učitelja i vaspitača preostalo je još 70 mesta, od toga 30 za učitelje (10 budžetskih) i 40 za vaspitače (20 budžetskih). Ista situacija i na katedrama na Filološkom fakultetu koje obrazuju nastavnike, pa na smeru za srpski jezik ima 63 prazna mesta, dok na smeru za srpsku književnost ima još više - 70 mesta, a na smeru srpski jezik sa komparatistikom 36 praznih mesta.

Kada su u pitanju strani jezici, nije popunjena kvota na bugarskom, ruskom, poljskom, češkom, slovačkom, rumunskom,albanskom, skandinavskim jezicima...

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. Dejan Filipović nada se da će odziv kandidata u drugom upisnom roku biti dobar i oni studijski programi na kojima je ostalo još malo slobodnih mesta biti popunjeni.

- Kandidati sada imaju dobru šansu da upišu željeni fakultet, jer je ostalo dovoljno i budžetskih i samofinansirajućih mesta na oko 70 studijskih programa - rekao je Filipović. - Neka još jednom razmisle kakve su im ambicije i sklonosti i pripreme se za uspešan upis u drugom roku.

Ni na prostalih pet Univerziteta u Srbiji mesta nisu pounjena, pa je u Nišu ostalo 1.091 mesto, a od toga je 826 mesta na budžetu. U drugom upisnom roku na 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu preostalo je 1.451 slobodno mesto, od kojih 586 za studiranje o trošku budžeta i 865 samofinansirajućih. U Novom Sadu ostalo je 2.757 slobodnih mesta, od toga 1.244 budžetska mesta, a 1.513 samofinansirajuća. Državni univerzoitet u Novom Pazaru ima ukupno 505 slobodnih mesta, od čega na budžet može da se upiše 365, a školovanje iz vsog džep amože da plaća 140 akademaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OGLASIO SE MUP: Ako vidite osobu sa fotografije, odmah zovite policiju