FRANCUSKO-SRPSKA GIMNAZIJA U SREMSKOJ KAMENICI: Prva generacija uči francuski jezik i kulturu

Lj.B.

27. 08. 2024. u 15:12

Francusko-srpska gimnazija "Petar Prvi od Srbije" u Sremskoj Kamenici primiće prvu generaciju učenika, a zamenica direktora Milica Brljak kaže da će gimnazija biti opšteg tipa i da će predavanja biti na srpskom jeziku, ali će predmeti osposobiti učenike za rad u francuskim kompanijama.

ФРАНЦУСКО-СРПСКА ГИМНАЗИЈА У СРЕМСКОЈ КАМЕНИЦИ: Прва генерација учи француски језик и културу

arhiva

- Naša odluka je bila da za prvu generaciju upišemo jedno odeljenje. Gimnazija je predstavljena malim maturantima, a mi ćemo se potruditi da steknemo dobar imidž škole - rekla je Brljak.

Gimnazija je otvorena u saradnji sa Ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Srbiji, a prostire se na 584 metra kvadratna.

Brljak navodi da je Sremska Kamenica izabrana zbog kulturnog značaja, geografske pogodnosti i dostupnosti prostora.

Dodala je da se ideja osnivanja gimnazije zasniva na težnji da se u Vojvodini doprinese razvoju u oblasti srednjeg opšteg obrazovanja, koje komparativno prati razvoj evropskog i srpskog sistema obrazovanja, sa posebnim akcentom na učenje francuskog jezika.

Kada je reč o francuskom jeziku, gimnazija će pružati dodatne časove talentovanim učenicima kako bi se postigao i viši nivo znanja od predviđenog planom i programom.

- Fokus će biti na predmetu 'Civilisation' koji je jako bitan u francuskim školama, tu se uči njihova kultura i istorija - rekla je Brljak.

Đacima će biti dostupni i moderni udžbenici, kao i uniforme i kantina.

Početak rada gimnazije Petar I od Srbije ojačaće dodatno veze Srbije i Francuske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOZZART ASISTIRA, KLUBOVI POBEĐUJU: Nova oprema stigla na adrese više od 400 sportskih klubova