TRIDESET ŠKOLA IZ SRBIJE DEO REGIONALNOG PROJEKTA SUPERŠKOLE: Đaci u regionu zajedno stiču veštine

Lj.B.

28. 08. 2024. u 15:33

U okviru trećeg javnog poziva Programa školske razmene na Balkanu danas je predstavljeno 30 srednjih škola iz Srbije u okviru programa "Superškole", za koji je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ocenila da je program prilika da se mladi u regionu povežu, upoznaju i razmene inovativne potencijale

ТРИДЕСЕТ ШКОЛА ИЗ СРБИЈЕ ДЕО РЕГИОНАЛНОГ ПРОЈЕКТА СУПЕРШКОЛЕ: Ђаци у региону заједно стичу вештине

Foto N. Živanović

"U okviru programa Superškole, 30 srednjih škola Srbije predstavilo je svoje inovativne potencijale koji podrazumevaju razmenu komunikacije i ideja sa školama Zapadnog Balkana, i mogućnost da iskažu sve što je njihov potencijal", rekla je ministarka.

Projekat je, prema njenim rečima, prilika da đaci steknu iskustva i zajednički promišljaju.

"Škole raspoređene širom Srbije uneće u svoje lokalne zajednice inovacije koje će sreći u komunikaciji sa drugim školama i drugim mladim ljudima a što će tim sredinama dati značajan doprinos ne samo kreativnim promišljanjima, nego i obrazovnim procesima i dijalogu kao formi za poštovanje različitosti", kazala je ministarka.

Podsetila je do je do sada 45 najboljih škola Srbije učestvovalo u javnom pozivu koji se organizuje zavhaljući EU i nemačkoj vladi.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izrazio je zadovoljstvo što zajedno sa nemačkim federalnim ministarstvom učestvuju u projektu Super škole sa 5,5 miliona evra.

"Potrebno nam je razumevanje, izgradnja kritičnog mišljenja, sticanje novih veština, više povezivanja i saradnje među mladima u regionu", rekao je Žiofre i naglasio da je upravo to ono što projekat nudi.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad podsetila je na važnost reči "ako se ne znate, onda ne možete ni da se razumete" i naglasila da je upravo zato program "Superškole" još značajniji kako bi se napravila osnova da bi deca i ljudi mogli da se međusobno upoznaju, da se upoznaju sa razlikama, da nauče o drugim kulturama i zajednički rade na realizaciji projekata.

Direktorka RYCO lokalne kancelarije u Srbiji Marija Bulat podsetila da program realizuju od 2021. i da su u razmenama bile uključene 154 škole iz regiona i 1.850 mladih i 308 profesora.

"Evaluacija programa pokazuje da je više od 90 odsto učesnika izjavilo da sada bolje razume perspektive drugih u regionu i da ih ne osuđuje", rekla je Bulat i podsetila da je urpavo nerazumevanje različitosti osnov netrpeljivost i potencijalnog nasilja.

Taj podatak govori da upravo kroz Superškole radimo i na prevenciji nasilja.

Pomoćnica ministra turizma i omladine Ivana Antonijević naglasila je da su mladi resurs za dobre regionalne odnose.

"Superškole" su program školske razmene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.

Novosti a.d.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ NE VERUJE ŠTA GA JE SNAŠLO Završni masters visi o koncu?!