DVA ZLATA, DVA SREBRA I SPECIJALNA NAGRADA: Veliki uspeh naših srednjoškolaca na konferenciji mladih nučnika na Baliju

B. Borisavljević

01. 09. 2024. u 20:25

NAŠI mladi istraživači postigli su još jedan veliki međunarodni uspeh.

ДВА ЗЛАТА, ДВА СРЕБРА И СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА: Велики успех наших средњошколаца на конференцији младих нучника на Балију

Foto: Privatna arhiva

Na Internacionalnoj konferenciji mladih naučnika - društvenih nauka, koja je održana na Baliju je od 27. do 31. avgusta, svih pet srednjoškolaca koji seu prestavljali Srbiju osvojili su medalje - dve zlatne i dve srebrne medalje, kao i specijalnu nagradu.

Četiri polaznika Regionalnog centra za mlade talente "Nikola Tesla" i jedan polaznik Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin" iz Pančeva su se takmičili sa srednjoškolcima iz velikog broja zemalja sa četiri kontinenta.

Foto: Privatna arhiva

 

- U konkurenciji više od 60 istraživačkih radova u pet naučnih disciplina, naši đaci su postigli izuzetan uspeh - kaže za "Novosti" Nikola Srzentić, direktor Centra "Nikola Tesla" sa Balioja. - Strahinja Trivković, učenik trećeg razreda Treće beogradske gimnazije osvojio je prvo mesto i zlatnu medalju iz društvene geografije, Dušan Mladenović, učenik Gimnazije "Uroš Predić" iz Pančeva prvo mesto i zlatnu medalju iz istorije, Mina Maričić učenica Filološke gimnazije drugo mesto i srebrnu medalju iz psihologije, a Jakov Đondović, učenik Matematičke gimnazije drugo mesto i srebrnu medalju iz geografije (demografija). Denis Šabotić, iz Pete beogradske gimnazije dobio je Specijalnu nagradu za izuzetan rad iz Ekonomije.

RASADNIK TALENATA

CENTAR za talente "Nikola Tesla" je već 24 godine pravi je rasadnik mladih naučnika. Od 2012. godine, kada su počeli da se takmiče, na svetskim i evropskim olimpijadama i prvenstvima iz matematike, fizike, hemije, biologije, geografije i drugih predmeta, učestvovalo je 287 polaznika centara, od kojih je bilo 246 osvajača medalja sa više od 200 odličja

Srzentić ističe da je odlzak ekipe bio doveden u pitanje, zbog velikih troškova putovanja koje su sami morali pokriti. Ipak, i pored brojnih teškoća, naši đaci su otputovali na takmičenje i na najbolji mogući način opravdali uloženo.

Koliko su veliki uspeh naši đaci postigli govori činjencia da su radove pisali na engleskom jeziku. Mesecima su istraživali literaturu kako bi došli do podatka, radili ankete, izvodili zaključke. Pred stručnim žirijem na Baliju morali su prezentovati svoj rad, odgovarati na njihova pitanja i razjasniti ako im nešto nije bilo jasno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO JE VUČIĆ RASTURIO LICEMERJE  MILATOVIĆA I OSTALIH POPUT NJEGA: Predsednik Srbije ogolio sve neistine isključivo istinom