PRVI IZ SRBIJE NA "HUADŽONG" UNIVERZITETU: Student master studija na Mašinskom fakultetu Marko Vukoje deo tim prestižne škole u Kini

B.B.

01. 09. 2024. u 21:00

STUDENT prve godine master studija na Modulu za proizvodno mašinstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu Marko Vukoje, prvi je student iz Srbije koji je ovog leta bio na razmeni na prestižnom Univerzitetu za nauku i tehnologiju „Huadžong“ iz Vuhana (HUST) u Kini.

ПРВИ ИЗ СРБИЈЕ НА ХУАЏОНГ УНИВЕРЗИТЕТУ: Студент мастер студија на Машинском факултету Марко Вукоје део тим престижне школе у Кини

Foto: Mašinski fakultet

Huadžong Univerzitet je rangiran u 10 najboljih univerziteta u Kini, od ukupno 2400 kineskih univerziteta i zauzima 91. mesto na Šangajskoj listi. Marku se pružila prilika da sa kineskim profesorima i kolegama radi na projektu „Tehnologije i strukturne metode za izradu inteligentnog dizajna“  (Structured Intelligent Design Methods and Technologies).

- Projekat je zasnovan na razvoju i primeni veštačke inteligencije, a krajnji cilj je kreiranje jedinstvenog softverskog paketa koji bi objedinio sve dosadašnje tehnike i metode za izradu inteligentnog dizajna, kao što su topološka optimizacija, simulacija performansi, optimizacija dizajna i generativni dizajn - rekao je Marko. - Korišćenje jednog ovakvog alata omogućava efikasno dizajniranje i optimizaciju modela, a zatim i izradu gotovih proizvoda sa najboljim mogućim performansama i uz minimalnu potrošnju materijala.

Kineski profesori su izuzetno zadovoljni Markovim znanjem i radom. Na kraju kursa ocenjen je najvišim ocenama, a rukovodilac projekta, prof. Zhaouhui Xia je izrazio želju da nastave saradnju na projektu i posle Markovog povratka u Srbiju.

-To je izuzetna čast za mene, ali zasluge na prvom mestu pripadaju Mašinskom fakultetu, koji mi je pružio kvalitetno znanje i priliku za profesionalni razvoj. Profesori na Huadžong univerzitetu izuzetno cene naš fakultet i kažu da je najbolji na Balkanu i zaista je velika čast kada to čujete od naučnika jednog tako prestižnog univerziteta - istakao je Marko.

Sve je počelo sredinom maja ove godine kada je delegacija Huadžong univerziteta posetila Mašinski fakultet. Tom prilikom održana je prezentacija o studijama mašinstva na tom univerzitetu, a predstavljeni su i programi namenjeni studentima i mladim istraživačima iz celog sveta, s posebnim osvrtom na programe letnje škole koji su u diretknoj vezi sa projektima koji se realizuju na HUSTU.

- Šef Katedre za proizvodno mašinstvo, prof. dr Zoran Miljković i moj mentor, prof. dr Živana Jakovljević pozvali su mene i još nekoliko kolega da prisustvujemo prezentaciji,  nakon čega je usledio razgovor o projektima - otkrio je Vukoje.  - Bilo je ponuđeno oko 17 projekata, a ja sam izabrao upravo ovaj koji se odnosi na inteligentni dizajn i veštačku inteligenciju, jer smatram da je u tome budućnost. Dobio sam podršku fakulteta i prof. Jakovljević, a posle toga sve se odigralo veoma brzo. Za nešto više od mesec dana, koliko je bilo potrebno da se pirpemi sva papirlogoija i dobije viza, ja sam već bio u Kini -  rekao je Vukoje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNA ISPOVEST: Savo je otkrio da ima maligni melanom, a spasila ga je samo jedna stvar (VIDEO)