ĐACI IZ ŽIČE SNIMILI FILM O NOBELOVCU: Đaci i nastavnici Osnovne škole "Živan Maričić" napravili ostvarenje "Doživeti Andrića"

Lj. Begenišić

16. 09. 2024. u 13:29

ZAMISLILI smo da napravimo petominutni film "Mostovi" o Ivi Andriću za festival povodom 130 godina od rođenja našeg nobelovca. Ali, postao je to naš najzahtevniji projekat.

ЂАЦИ ИЗ ЖИЧЕ СНИМИЛИ ФИЛМ О НОБЕЛОВЦУ: Ђаци  и наставници Основне школе Живан Маричић направили остварење Доживети Андрића

privatna arhiva

 Snimili smo "pravi" film koji se zove "Doživeti Andrića" u trajanju od sat vremena, posao je trajao tri godine, obišli smo brojne lokacije, od Kraljeva, preko Beograda do Višegrada. U filmu smo ispratili put našeg nobelovca iz male bosanske kasabe preko Beograda, Graca, Beča i Berlina, njegovo revolucionarno, diplomatsko i akademsko delovanje.

Ovako za "Novosti" počinju priču o svom umetničkom poduhvatu učiteljica Goranka Marković i nastavnik srpskog jezika Danilo Spasojević iz OŠ "Živan Maričić" u Žiči koji su zajedno sa svojim učenicima snimili film o našem nobelovcu Ivi Andriću. Autori su isključivo đaci i nastavnici ove škole, film će do kraja godine biti predstavljen na premijeri u Kraljevu, a nastavnici ističu da će vrlo rado učestvovati u promociji ovog izvanrednog ostvarenja i u školama u Republici i regionu.

Nagrada Andrićeve zadužbine

PETOMINUTNI film "Mostovi" koji je zapravo začetak velikog projekta "Doživeti Andrića" dobio je nagradu Zadužbine Ive Andrića iz Beograda. Tako su učenici i nastavnici bili gosti i na svečanom prijemu u zadužbini gde se čuvaju Andrićeva izvorna dela, a tu su nastali i novi kadrovi filma. Učenici su posetili Muzej Ive Andrića gde su obišli piščevu sobu. Obišli su i autentična beogradska mesta gde je pisac rado boravio: hotel "Moskvu", Knez Mihailovu ulicu i Srpsku akademiju nauka i umetnosti.

Autor scenarija, nastavnik srpskog jezika i književnosti Danilo Spasojević, kaže da je ovo najkompleksniji filmski projekat koji je nastao u školi, još od osnivanja školske produkcije pre 14 godina. Njime su obeležili završetak školovanja jedne generacije malih maturanata koja je ove jeseni upisala srednju školu, ali su još od početka svog školovanja, od prvog razreda, učestvovali u kreiranju školskih filmova sa učiteljicom Gorankom Marković.

Ovo dvoje izuzetnih pedagoga koji su uložili ogromni entuzijazam i trud kako bi ovo ostvarenje ugledalo svetlost dana, posebno su zadovoljni što je Emir Kusturica dao intervju đacima ove škole u kome je proslavljeni reditelj govorio o sopstvenom poimanju Andrića kao stvaraoca uz osvrt na značaj njegovih dela. Intervju je, inače, sastavni deo filma.

privatna arhiva

 
Osnovci kod mosta na Drini u Višegradu

- Film "Doživeti Andrića" predstavlja učenički doživljaj dela slavnog pisca kroz vreme i prostor - počinje priču učiteljica Goranka. - Oni se oslanjaju na elemente iz života Ive Andrića, predstavljajući njegovo detinjstvo u Višegradu, put ka daljem školovanju, Andrićevo učešće u organizaciji "Mlada Bosna" i stasavanje u književno-umetničkom domenu. Vremenska linija filma izatkana je motivima iz Andrićevih dela, ali se značajno prostorno oslanja na njegov životni put.

Posebno je zanimljivo bilo u Višegradu, gradu koji je slavu stekao kroz Andrićevo delo "Na Drini ćuprija".

- Na kamenom mostu nastali su živopisni kadrovi koji svedoče prolaznosti vekova i stamenosti mosta koji kao simbol ljudske istrajnosti i umeća stoji tu kao spomenik koji povezuje prošlost i budućnost - priča dalje učiteljica Goranka. - Snimili smo kadrove ispred Andrićeve kuće, pogled sa prozora ka mostu, tok nabijale Drine... Na mostu se mladi Andrić susreće sa devojkom koja peva sevdalinke.

privatna arhiva

Mlada glumica kod ćuprije na Drini

U filmu su korišćene autorski izvedene kompozicije i pesme, a kostimi koje učenici nose deo su kolekcije kulturno-umetničkog društva iz Kraljeva. Značajan deo obezbedili su i nastavnici iz svoje lične kolekcije. Andrićgrad, sa svojim arhitektonskim i umetničkim rešenjima, doprineo je dinamici i bogatstvu ambijentalnog prikaza samog filma.

privatna arhiva

Filmska ekipa u Višegradu

Inače, ova savremena osnovna škola oformila je pre 14 godina filmsku i pozorišnu produkciju iz koje godinama unazad izlaze filmska ostvarenja čiji su autori, scenaristi, glumci i producenti - nastavnici i učenici. S velikim entuzijazmom i veoma ograničenim budžetom nastaju obrazovni filmovi koji za teme imaju elemente iz đačkog života, nastavnog gradiva, ekologije: "Milenijumska generacija", "Vredni ljudi moga kraja", "Na izvoru obnovljive energije", "Vekovni svetlopis", "Stara žička svadba", kao i film o hlebu.

Ipak, kažu, da je "Doživeti Andrića" kruna dosadašnjeg rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

REAKCIJA MILOŠA BIKOVIĆA Video da je Nemanja Majdov suspendovan jer se krstio na Olimpijskim igrama, pa uradio ovo