SREBRO ZA ISTRAŽIVAČA MAŠINSKOG FAKULTETA U BEOGRADU ALEKSU MILOVANOVIĆA: Evropska konferencija o lomu „ECF24” u Zagrebu

Lj.B.

17. 09. 2024. u 13:12

Aleksa Milovanović, student doktorskih studija Mašinskog fakulteta u Beogradu i istraživač-saradnik u Inovacionom centru Mašinskog fakulteta, osvojio je drugu nagradu za najbolji rad u konkurenciji mladih naučnika na nedavno održanoj 24. Evropskoj konferenciji o lomu „ECF24” u Zagrebu.

СРЕБРО ЗА ИСТРАЖИВАЧА МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ АЛЕКСУ МИЛОВАНОВИЋА: Европска конференција о лому „ECF24” у Загребу

mašinski fakultet

Na ovom prestižnom skupu, u organizaciji Evropskog društva za integritet konstrukcija (ESIS) i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, učestvovalo je više od 600 istraživača iz celog sveta, respoređenih u pet plenarnih sesija i preko devedeset tematskih simpozijuma.

U uži krug za nagradu za najbolji rad mladog naučnika ušlo je deset radova. Prva nagrada pripala je Magdaleni Eškinjoj sa Univerziteta u Leobenu iz Austrije, Aleksa Milovanović je osvojio drugu nagradu, dok je Zhuo Xu, sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU) u Trondhajmu, dobio nagradu za najbolje prezentovan rad.

Nagrađeni rad pod naslovom „Uticaj količine ispune na rezultate žilavosti loma PLA materijalaˮ Aleksa je predstavio u okviru tematskog simpozijuma „Integritet aditivno proizvedenih strukturaˮ.

Rad razmatra upotrebu principa linearno-elastične i elasto-plastične mehanike loma na procenu žilavosti loma PLA plastike, koja je u širokoj upotrebi u aditivnoj proizvodnji. „Manipulacija unutrašnje strukture jedna je od prednosti aditivne proizvodnje ali, što se tiče izračunavanja parametara mehanike loma, traži kombinaciju ovih pristupa, jer manje količine ispune ne zadovoljavaju kriterijume za korišćenje linearno-elastične mehanike loma“, objašnjava ovaj mladi talentovani istraživač, naglasivši da su u radu predloženi novi načini u analizi rezultata, a koji će detaljno biti objašnjeni u proširenom radu na SCI listi.

Konferencijski rad je na engleskom jeziku, a veliku pomoć i podršku u istraživanju Aleksi su pružili mentor, prof. emeritus Aleksandar Sedmak i kolege Tomaš Babinski iz Instituta za fiziku materijala iz Brna u Češkoj, dr Miloš Milošević, naučni savetnik i Ivana Jevtić Filipović, istraživač-saradnik iz Inovacionog centra Mašinskog fakulteta. Istraživanje je izvršeno tokom trajanja međunarodnog Horizon2020 projekta „SIRAMMˮ (H2020-WIDESPREAD-2018-03, broj granta 857124) na kom je Inovacioni centar sarađivao sa fakultetima i institutima iz Norveške, Italije, Rumunije i Češke Republike, a članak o ovom projektu objavio je i časopis Horizon – The EU Research and Innovation Magazine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NBA ZVEZDA I MERIDIAN FONDACIJA UDRUŽILI SNAGE: Licitirajte za dres Janisa Adetokumba i pomozite Ani Spajić! (VIDEO)