ĐACI POSETILI HILANDAR: Učenici Matematičke i Zemunske giimnazije bili na pokloničkom putovanju

B.B.

18. 10. 2024. u 16:08

UČENICI Matematičke i Zemunske gimnazije su bili na pokloničkom putovanju po literarnom konkursu u organizaciji manastira Hilandar i Hilandarske zadužbine u Beogradu.

ЂАЦИ ПОСЕТИЛИ ХИЛАНДАР: Ученици Математичке и Земунске гиимназије били на поклоничком путовању

Foto: Matematička gimnazija

Mladići sa profesorima su boravili u manastiru Hilandar, upoznali život monaha i prisustvovali bogosluženjima. Profesori su vodili učenike u obilazak znamenitosti manastira Hilandara i okoline. Takođe, posetili su i manastir Esfigmen, skit Svetog Vasilija i kulu kralja Milutina u hilandarskom vinogorju.

Otac Teodosije, prvi epitrop hilandarski, priredio je prijem za učenike i profesore, razgovarao sa poklonicima i podelio učenicima blagoslove i vredne nagrade po konkursnim radovima. Đaci su se, poslednjeg dana putovanja sakupili u metohu Hilandara - manastiru Kakovo, gde ih je dočekao visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman hilandarski.

Ženski deo grupe je posetio ostatke manastira Zig, manastir Svete Lidije u Asprovalti, crkvu Svetog Nikole u Jerisosu i projekciju filma i izložbu o Svetoj Gori, nakon čega je usledilo i oplovljavanje jugozapadne obale Svete Gore - Atosa.

Ovo putovanje je zaokruženo susretom učenika i profesora sa igumanom Metodijem na Liturgijskom sabranju u hramu Svetog Save u Beogradu.

Sa đacima su bili i profesorke Bojana Matić i Jelena Janjić, kao i njihove kolege Sava Cunjak i Dejan Tmušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONI SU OTROVANI: Otac Saleta i Dejana Matića prvi put govorio o tome kako su izgubili vid