OTVORENA VRATA NA ŠUMARSKOM FAKULTETU: Priroda se brani znanjem

Lj.B.

28. 10. 2024. u 11:29

ŠUMARSKI fakultet u subotu 2. novembra od 12 do 15 časova otvara vrata za sve zainteresovane koji žele da saznaju kako se priroda brani znanjem.

ОТВОРЕНА ВРАТА НА ШУМАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ: Природа се брани знањем

šumarski fakultet

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa četiri studijska programa: Šumarstvo, Tehnologije drveta, Pejzažna arhitektura i hortikultura i Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa.

Program događaja otvara Dekan Šumarskog fakulteta, prof. dr Branko Stajić, koji će predstaviti tradiciju i vrednosti fakulteta. Nakon toga, posetioci će u pratnji studenata-mentora istražiti laboratorije, izložbene prostore i učionice fakulteta. Tokom obilaska, svi prisutni će moći da učestvuju u radionicama i eksperimentima uživo uz podršku nastavnika i saradnika.

Tokom obilaska, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa radom različitih laboratorija i učestvuju u radionicama i eksperimentima.

Postavka „Zaštiti prirodu“ obuhvata radionice kao što su: „Upoznajte šumu“, „Doktori za šumu“ i „Algoritam šume“. Ove radionice će pomoći učesnicima da otkriju šta sve čini „Šumu budućnosti“ i kako tehnologija može doprineti njenom očuvanju i održivosti, uz istraživanje različitih načina korišćenja i zaštite šumskih resursa. Pored toga, posetoci će imati priliku da vide i jednu od najvećih atrakcija – vrednu zbirku lovačkih trofeja sa skoro svih kontinenata, koja je po svom sadržaju i značaju jedinstvena u našoj zemlji, kada su u pitanju visokoškolske obrazovne i naučne institucije.

Za one koji žele da istraže svet obrade drveta, pripremljena je postavka „Pokreni se“, koja uključuje radionice: „Super moći drveta“, „Tehnološka avantura“ i „Stolice na testu“. Ove radionice otkrivaju kreativne procese obrade drveta i njegovu transformaciju u gotove proizvode, uz demonstraciju savremenih metoda za projektovanje proizvoda od drveta.

Pejzažna arhitektura će biti predstavljena kroz postavku „Put stvaranja“ u Analognoj, Digitalnoj i Art laboratoriji. Posetioci će imati priliku da istražuju oblikovanje prostora, koristeći kreativne tehnike i digitalne alate kroz interaktivne radionice.
U okviru postavke „Priroda u fokusu – Ekoinženjering“, radionice „Ekologija je stvarna“ i „Laboratorija na otvorenom“ posvećene su istraživanju održivih ekoloških rešenja. Učesnici će otkriti kako se zaštita zemljišnih i vodnih resursa sprovodi u praksi, uz aktivno učešće u eksperimentima na terenu.

Po završetku zvaničnog dela programa, posetioci će imati priliku za neformalno druženje sa nastavnicima i studentima u Arboretumu Šumarskog fakulteta – jedinstvenom zelenom prostoru koji predstavlja živu laboratoriju za proučavanje različitih vrsta biljaka.

Ova manifestacija nudi jedinstvenu priliku da svi zainteresovani bliže upoznaju fakultet, njegove resurse i atmosferu koja podstiče obrazovanje i istraživanje u korist očuvanja prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA NIJE U REDU SA TIM?: Čuveni teniser otkrio kada bi Novak Đoković mogao da završi karijeru