MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA: Sloboda, jednakost i pravda za sve

Novosti online

11. 12. 2023. u 07:26

MEĐUNARODNI dan ljudskih prava se obeležava 10. decembra, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Ovaj dokument je prvi i najvažniji međunarodni akt koji je proglasio ljudska prava kao zajednički ideal i cilj svih naroda i država.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА: Слобода, једнакост и правда за све

Foto: Shutterstock

Univerzalna deklaracija sadrži 30 članova koji definišu prava kao što su pravo na život, slobodu, dostojanstvo, jednakost, pravdu, obrazovanje, zdravlje, rad, mir i mnoga druga.

Međunarodni dan ljudskih prava je prilika da se podsetimo na značaj i vrednost ljudskih prava za sve ljude na planeti. Ljudska prava su osnovna prava i slobode koje pripadaju svakom ljudskom biću bez obzira na njegovu rasu, pol, nacionalnost, veroispovest, političko opredeljenje ili bilo koju drugu razliku.

Ona su univerzalna, nedeljiva, neotuđiva i međusobno povezana.

Tema Međunarodnog dana ljudskih prava 2023. godine je:            Sloboda, jednakost i pravda za sve

Međutim, iako je prošlo 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije, ljudska prava su i dalje ugrožena i kršena u mnogim delovima sveta.

Ratovi, nasilje, siromaštvo, diskriminacija, represija, korupcija, pandemija i klimatske promene su samo neki od izazova sa kojima se suočavaju milioni ljudi koji ne mogu da ostvare svoja prava i slobode. Zato je potrebno da se svi zalažemo za poštovanje i zaštitu ljudskih prava, kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou.

Međunarodni dan ljudskih prava je i prilika da se oda priznanje i podrška svim onim pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava, često rizikujući svoje živote i slobodu. Oni su heroji i heroine našeg vremena, koji nam pokazuju da je moguće menjati svet na bolje. Njihovi primeri nas inspirišu i motivišu da i mi doprinesemo unapređenju ljudskih prava.

Foto: Shutterstock

Međunarodni dan ljudskih prava je i prilika da se zapitamo šta mi možemo da uradimo za ljudska prava. Možemo da se informišemo, edukujemo, angažujemo, solidarišemo, protestujemo, volontiramo, doniramo, sarađujemo i još mnogo toga. Svaki naš mali ili veliki korak može da napravi razliku. Zajedno možemo da gradimo svet u kome će ljudska prava biti stvarnost za sve.

Srbija država posvećena vrednostima iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava danas, i 75 godina od donošenja Univerzalne deklaracije UN o ljudskim pravima da zaštita ljudskih prava treba da bude trajni humanistički nalog i opredeljenje svakog pojedinca i države.

Žigmanov je naglasio da je Srbija kroz istoriju posvedočila da je država posvećena vrednostima koje će kasnije i u Univerzalnoj deklaraciji biti ustanovljene kao univerzalne.

 - Često je braneći slobodu i dostojanstvo svakog čoveka, podnosila žrtve ravne mnogo većim državama. Svojim najvišim pravnim aktima garantovala je slobodu i ljudsko dostojanstvo svakom - dodao je Žigmanov, a saopštilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Žigmanov je istakao da Ustav Republike Srbije počiva na vrednostima i konceptu ljudskih prava - svaki čovek je nosilac neotuđivih ljudskih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)