KOP BIZNIS FORUM: Srpski Davos na putu u zajedničku prosperitetniju budućnost

Novosti online

18. 03. 2024. u 09:54

OVOGODIŠNjI 31. Kopaonik biznis forum okupio je više od 1600 učesnika koji su u ukupno 42 sesije razgovarali o različitim ekonomskim i društvenim pitanjima u doba kriza.

КОП БИЗНИС ФОРУМ: Српски Давос на путу у заједничку просперитетнију будућност

Foto: NIS

Da srpski Davos nije samo biznis forum, već mesto akademske rasprave, potvrđeno je i učešćem domaćih i stranih eminentnih predstavnika akademske zajednice. Uvedene su brojne teme od značaja za društveni razvoj, a nisu zanemarene ni tradicionalne makroekonomske teme, kao i one koje se odnose na pojedine industrije.

Prisutni su mogli da slušaju i panele koji su bili posvećeni obrazovanju, veštačkoj inteligenciji, kreativnoj industriji, klimatskim promenama, tržištu rada, rodnoj ravnopravnosti, ženama liderima u biznisu, ulozi sporta u biznisu i društvu, mladima – generaciji Z i Alfa, ESG-u i drugim temama…

Paneli koji su se odnosili na održivi razvoj:  

1. PANEL 6: ESG STANDARDI - NOVO POGLAVLjE U RAZVOJU POSLOVANjA

2. PANEL 10: KLIMATSKE PROMENE - UTICAJ NA EKONOMIJU I DRUŠTVO

3. PANEL 17: PUT KA ENERGETSKOJ TRANZICIJI 

4. PANEL 32: AKCIONI PLAN ZELENE TRANZICIJE ZA SRBIJU

5. PANEL 33: RODNA RAVNOPRAVNOST  ZA DRUŠTVENI I EKONOMSKI RAZVOJ 

Posebnu pažnju prisutnih privukao je panel „Put ka energetskoj tranziciji“ na kom je zajednički ocenjeno da je energetska tranzicija u Srbiji pokrenuta i da predstavlja nepovratan proces, ali da mora biti sprovedena postepeno, odgovorno i bez narušavanja energetske sigurnosti.

 - Uspeli smo da preokrenemo priču i promenimo kontekst i regulatorni okvir, kao i da pokrenemo nepovratan proces zelene tranzicije u našoj zemlji. Ali, moramo odgovorno to da radimo i budemo svesni ograničenja i polazne pozicije, koja je ipak nezahvalna po pitanju našeg energetskog miksa, jer se više od 60 odsto oslanjamo na energiju iz uglja - navela je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, naveo je da kompanija pruža pun doprinos energetskoj tranziciji i da su ciljevi NIS-a usklađeni sa ciljevima EU i Srbije u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, NIS je učinio značajne korake u svojoj energetskoj tranziciji i radi na projektima poput ugradnje solarnih panela na benzinskim stanicama, izgradnje vetroparka, izdvajanja i utiskivanja CO2, daljeg razvoja mreže punjača za električne automobile na stanicama za snabdevanje gorivom.

Put u bolju budućnost

Veoma zapažen bio je i Panel „Rodna ravnopravnost za društveni i ekonomski razvoj“ na kom je istaknuto da rodnu ravnopravnost ne treba doživljavati kao borbu žena da ostvare veća prava na štetu muškaraca, već kao put u zajedničku prosperitetniju budućnost.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je moderirala diskusijom, ocenila je da su u svetu i dalje jake predrasude da su muškarci bolji lideri i biznis rukovodioci. Takođe, ona je navela da je zabeležen pad udela žena na rukovodećim pozicijama na globalnom nivou, te da bi sadašnjim tempom jaz u rodnoj ravnopravnosti mogao da bude prevaziđen za oko 130 godina.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, na panelu je govorio o značaju rodne ravnopravnosti za velike poslovne sisteme.

On je najpre kazao da se stvari menjaju nabolje i u energetskoj industriji, te da su nove tehnologije prilika za žene da počnu da se bave poslovima koji su tradicionalno percipirani kao muški u naftno-gasnom sektoru.

Smirnov je istakao da je potrebno promeniti način razmišljanja o rodnoj ravnopravnosti, jer nije reč o borbi žena za veća prava, već o saradnji usmerenoj na bolji život.

Na panelu je učestvovao i glumac Milan Marić koji je istakao da je bitno diskutovati o pitanju rodne ravnopravnosti i pritom imati u vidu specifičnosti našeg društva.  Prema njegovim rečima, pojedini muškarci rodnu ravnopravnost vide kao atak na svoja prava i zato je potrebno ići korak po korak, dok promene ne mogu da ostanu samo na direktivama za kompanije, već se mora imati u vidu šta se dešava unutar porodica, javnog prostora, šireg društva.

Tradicionalno, o osnovnim tendencijama na Kopaonik biznis forumu govorio je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, organizatora ove manifestacije. Osnovni zaključak, prema rečima  Vlahovića,  jeste da je godina pred nama i dalje neizvesna.

 - Očekujem da će godina pred nama biti nešto relaksiranija i lakša kada je u pitanju životni standard. Pre svega zbog toga što će inflacija biti niža, očekuje se pad kreditnih stopa i kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke od polovine ove godine, što će sveukupno pojeftiniti kredite i na taj način između ostalog olakšati život našem stanovništvu u narednoj godini – konstatovao je Vlahović na završnoj sesiji ovogodišnjeg Foruma. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!