RODNA RAVNOPRAVNOST: Nepokolebljiva energija jednakosti među polovima

Novosti online

11. 06. 2024. u 12:00 >> 16:18

SVAKE godine, 11. juna, Srbija obeležava Nacionalni dan rodne ravnopravnosti, dan posvećen promociji jednakosti među polovima. Ovaj dan nije samo prilika za refleksiju o postignućima, već i za promišljanje o izazovima koji još uvek postoje u postizanju potpune rodne ravnopravnosti.

РОДНА РАВНОПРАВНОСТ: Непоколебљива енергија једнакости међу половима

Foto: Shutterstock

Istorija borbe za ravnopravnost je duga i složena. Od abolicionističkog pokreta u 19. veku koji je doveo do ukidanja ropstva, preko borbe za prava žena koja je obeležila 20. vek, do savremenih pokreta, ljudska istorija je prepuna primera borbe za jednaka prava.

Svaka generacija ima svoje izazove, ali i svoje heroje i heroine koji se zalažu za pravdu i jednakost.

Heroina kojoj ni nebo nije granica

U pilotskoj kabini, u svom dvokrilcu, "pela se Danica nebu pod oblake" do tada nezamislivih visina. A onda bi sa neverovatnih 2.500 metara, leteći nad provalijom, akrobacijama "plesala" prema zemlji.

Danica Tomić, svojim pilotskim umećem i hrabrošću, oduševljavala je čak i prekaljene nebeske asove, vazduhoplovce, Kraljevine Jugoslavije. Uz mnogo ljubavi prema nebu, letenju i domovini, Danica je pročitala sve što joj je "palo pod ruku" o avijaciji i vazduhoplovstvu.

 - Gospođa Danica Tomić, supruga majora Tomića, prva je žena u našoj zemlji koja je letela nad provalijom od 2.500 metara. Ona je prva žena u nas koja je pravila lupinge, što je okretanje aviona u vazduhu, i druge akrobacije - pisao je „Ilustrovani list“ 1928. godine.

Foto Arhiva

 

 Doprinos žena naučnica u Srbiji danas

Srbija je prepoznata kao zemlja koja ima značajan broj žena u nauci. Prema podacima, 52.5% istraživača u Srbiji su žene, što je iznad evropskog proseka od 41%. Na primer, dr Jelena Begović, koja je na čelu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, simbolizuje uspeh žena u nauci. Ova ministarka predstavlja inspiraciju za buduće generacije naučnica i dokaz je da žene mogu doseći vrhunske pozicije u naučnoj zajednici. Uprkos ovim pozitivnim statističkim pokazateljima, žene u nauci se i dalje suočavaju sa brojnim preprekama, uključujući rodne stereotipe i neravnopravnost u uslovima rada. Prema Ivani Vukašinović, pomoćnici ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, žene često balansiraju između porodičnih obaveza i karijere, što može ograničiti njihov profesionalni napredak. Događaji poput obeležavanja Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti pružaju priliku za podizanje svesti o ovim pitanjima i promovisanju politika koje podržavaju rodnu ravnopravnost u nauci.

Foto: Ministarstvo

Ekonomsko osnaživanje i rodna ravnopravnost

Ekonomsko osnaživanje žena je ključni faktor u postizanju rodne ravnopravnosti. Prema UN Women, ekonomska nezavisnost žena doprinosi smanjenju siromaštva i povećava blagostanje celokupnog društva. Programi koji podržavaju preduzetništvo među ženama, obuke i mentorstvo su od suštinskog značaja za osnaživanje žena i stvaranje inkluzivnog tržišta rada.

Savremeni izazovi

Iako je postignut značajan napredak, mnogi izazovi i dalje postoje. Jedan od savremenih izazova je zastupljenost žena na rukovodećim mestima u kompanijama. Razlike u platama, kao i u mogućnosti profesionalnog napredovanja između muškaraca i žena, i dalje su prisutne u mnogim zemljama. Prema podacima UN Women, samo 29,37% rukovodećih pozicija u Srbiji zauzimaju žene. 

Obrazovanje i mediji imaju ključnu ulogu u promovisanju ravnopravnosti. Kroz obrazovni sistem, mladi ljudi mogu naučiti o važnosti poštovanja različitosti i pravde.

Srbija - svetionik nepokolebljive privrženosti ravnopravnosti

Razumevanjem i iskorištavanjem moći jezika možemo pomoći da se izgradi Srbija u kojoj rodna ravnopravnost postaje kamen temeljac našeg kolektivnog identiteta, u sve u skladu sa principima Pekinške deklaracije. Neka ovo bude naše nasleđe: Srbija koja je slavljena ne samo zbog bogatstva svoje istorije i pririodnih lepota, već kao svetionik nepokolebljive privrženosti ravnopravnosti i dubokog poštovanja svakog pojedinca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)