MEĐUNARODNI DAN ČISTOG VAZDUHA ZA PLAVO NEBO: Put ka održivoj budućnosti kroz obnovljive izvore energije

Novosti online

06. 09. 2024. u 16:58

MEĐUNARODNI dan čistog vazduha za plavo nebo, koji se obeležava 7. septembra svake godine, podseća nas na značaj kvalitetnog vazduha i potrebu za hitnim delovanjem u borbi protiv zagađenja.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЧИСТОГ ВАЗДУХА ЗА ПЛАВО НЕБО: Пут ка одрживој будућности кроз обновљиве изворе енергије

Foto: Shutterstock

Inicijativa potiče od Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i ima za cilj da podigne svest o opasnostima zagađenja vazduha koje svake godine uzrokuje smrt miliona ljudi širom sveta. Ova globalna kampanja podvlači važnost čistog vazduha za zdravlje ljudi, očuvanje životne sredine i održivi razvoj.

Obnovljivi izvori energije kao rešenje za čistiji vazduh

Jedan od ključnih načina za smanjenje zagađenja vazduha jeste prelazak na obnovljive izvore energije (OIE) kao što su solarna, vetroenergija, hidroenergija i geotermalna energija, koji predstavljaju održivu alternativu. Oni ne samo da doprinose smanjenju zagađenja već i stvaraju nove ekonomske mogućnosti, posebno u pogledu zapošljavanja i tehnološkog razvoja.

Snaga sunca kao budućnost energetike

Solarna energija se ističe kao jedan od najperspektivnijih obnovljivih izvora energije. Ona je praktično neograničena i dostupna širom sveta. Korišćenje solarnih panela omogućava proizvodnju električne energije bez emisije štetnih gasova čime se direktno doprinosi smanjenju zagađenja vazduha. Napredak u tehnologiji solarnih panela omogućio je njihovu širu primenu, kako na industrijskom, tako i na individualnom nivou.

Solarni sistemi postaju sve pristupačniji, a njihova efikasnost sve veća, što ih čini održivim rešenjem za energetske potrebe budućnosti.

Povezivanje sa lokalnim zajednicama kroz solarne panele

Međunarodni dan čistog vazduha za plavo nebo nas podseća na hitnost prelaska na održive energetske izvore kako bismo sačuvali našu planetu i zdravlje budućih generacija. Inicijative kao što kompanija NIS ima putem svog društveno odgovornog programa Zajednici zajedno, samo su jedni od primera dobre prakse.

Jedan od značajnih primera u Srbiji koji oslikava potrebu za prelaskom na obnovljive izvore energije jeste program „Zajednici zajedno“ (ZZ) kompanije NIS. Ovaj program ima za cilj da doprinese razvoju lokalnih zajednica kroz različite projekte, uključujući i postavljanje solarnih panela.

Konkurs Zajedno za zelenu energiju je otvoren do 13. septembra 2024. godine, i predstavlja izvanrednu priliku za sve zainteresovane da se uključe u ovu važnu inicijativu.

Kroz program „Zajednici zajedno“, NIS se zalaže za unapređenje energetske efikasnosti i smanjenje zagađenja vazduha u lokalnim zajednicama. Instalacija solarnih panela omogućava lokalnim zajednicama da smanje svoje energetske troškove, doprinesu očuvanju životne sredine i stvore uslove za održivi razvoj. 

Ovaj konkurs ne samo da predstavlja priliku za učešće u zelenoj transformaciji, već i konkretan korak ka poboljšanju kvaliteta života u lokalnim sredinama. Stoga je važno da se svi zainteresovani uključe pre isteka roka, kako bi zajedno doprineli boljem i čistijem svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT BAŠ NISKO PAO: Nekadašnji rival Novaka Đokovića i Ju-Es opena proživljava težak period