Kina svoju klimatsku borbu vodi do krovova

Novosti onlajn

28. 03. 2023. u 19:16

NA KROVU svog doma pored polja zelenog luka i pšenice u kineskoj provinciji Šanksi, Li Lifeng je postavio desetine solarnih panela koji blistaju na zimskom suncu. U proteklih pet godina, on je bio među više od 2,4 miliona kineskih vlasnika kuća koji su svaki činili svoj mali deo u čišćenju najvećeg svetskog izvora emisije ugljenika koji zagreva planetu.

Кина своју климатску борбу води до кровова

V.Ć.

Većina te krovne solarne energije dodata je u protekle dve godine, pošto je Kina ponudila podršku lokalnim vlastima da pojačaju instalacije i podigla cene električne energije preduzećima, čineći proizvodnju sopstvene struje privlačnijom. Rezultirajući bum obnovljivih izvora energije doveo je do toga da je Kina prošle godine izgradila više solarne energije manjeg obima od ukupnog novog kapaciteta čiste energije u bilo kojoj drugoj zemlji. Otprilike jedan od svakih pet panela instaliranih širom sveta 2022. godine bio je postavljen na kinesku kuću ili posao.

Za Lija, odluka je bila finansijska. Ovaj 52-godišnjak poseduje prodavnicu rezanaca i dve kuće u nizu oko sat vremena izvan Sijana u centralnoj Kini. Pošto se jedan sin sprema da se oženi, a drugi se sprema za koledž, on i njegova žena želeli su da obezbede još jedan izvor prihoda pre nego što odu u penziju.

Od povezivanja svog prvog panela na mrežu početkom 2018. godine, Lijeva porodica je zaradila više od 62.000 juana (8.963 dolara) prodajom čiste električne energije. „Ne možete dobiti ovoliki povrat ako uložite novac u banku“, rekao je Li.

Kina već ima najveću svetsku flotu za vetar i solarnu energiju, ali njena električna mreža i dalje se u velikoj meri oslanja na ugalj, najprljavije fosilno gorivo. Nagli porast cena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu i produžene suše koje su pogodile proizvodnju hidroelektrana navele su Kinu da poveća proizvodnju na ugalj prošle godine, čak i kada se utrkivala da proširi kapacitete obnovljivih izvora energije.

Kineski krovovi su dodali više čiste energije od bilo koje zemlje

Nacionalna vlada je u početku podržavala sve solarne projekte velikodušnim subvencijama koje su garantovale dovoljno visoke isplate da investicije budu isplative. Kako su cene solarnih panela pale, to je omogućilo da program subvencija nestane krajem 2021. godine, a lokalne isplate su od tada ili smanjene ili nestale.

Umesto njih, Peking je pokrenuo pilot program 2021. koji pomaže lokalnim samoupravama da udruže manje projekte za velike porudžbine, privlačeći više programera i pomažu u smanjenju troškova. Gradovi su podstaknuti da pokriju skoro trećinu komercijalnih zgrada i petinu seoskih kuća u panelima do kraja 2023. godine, što je izazvalo neviđeni procvat malih solarnih instalacija.

Distribuirani solarni pogon u Kini

Longi Green Energi Technologi Co., najveći svetski proizvođač opreme za solarnu energiju, očekuje da će zemlja ove godine dodati 60 gigavata male solarne energije i nastaviti da se širi za oko 20% godišnje u doglednoj budućnosti, kaže Niu Janjan, koji je na čelu domaći distribuirani fotonaponski posao. Kineske zgrade i krovovi imaju potencijal da ugošćuju više od 1 teravata solarne energije, skoro iste veličine kao cela postojeća globalna industrija, prema proizvođaču.

Potražnja je toliko porasla da je Longi prošle godine predstavio svoje prve panele dizajnirane posebno za krovno solarno tržište, koji su efikasniji i estetski prijatniji.

Nisu to samo domaćinstva. Solarne instalacije na krovovima u fabrikama i poslovnim zgradama dramatično su porasle poslednjih godina nakon što je nestašica energije dovela do niza dugotrajnih nestanka struje koja je pogodila proizvodnju.

Kineska preduzeća se takođe suočavaju sa povećanim pritiskom da smanje emisije gasova staklene bašte, kako od strane vlastite vlade, tako i od stranih klijenata koji žele da dekarboniziraju svoje lance snabdevanja usred sve većeg nadzora investitora. Nakon široko rasprostranjenih nestašica struje krajem 2021. godine, vlada je dozvolila komunalnim preduzećima da industrijskim i komercijalnim korisnicima naplaćuju veće tarife za struju, što je pomoglo da se pokrene tranzicija među preduzećima.

U inkubatoru Iuanzheng u industrijskom parku u Si'anu, više od 300 krovnih panela proizvodi polovinu električne energije koju kompleks troši. Dom za više od 20 kompanija koje proizvode proizvode uključujući elektroniku i protetske udove, sada štedi oko 42.000 juana na računima za struju svakog meseca.

Panele je instalirala Jinze Pover Group, prodavac solarne opreme i konstruktor projekta čiji se distribuirani solarni posao udvostručio i 2021. i 2022. godine.

„U 2015. bili bismo prilično srećni ako bismo prodali nekoliko desetina panela za distribuiranu solarnu energiju“, rekao je Liu Jihong, šef razvoja projekta. „Sada je potpisivanje ugovora za hiljade panela kao običan dan.

Izgledi, međutim, nisu sasvim sunčani. Vrtoglavi tempo instalacija otežavao je mrežama u nekim regionima da podnesu svu novu električnu energiju proizvedenu kada sija sunce.

Šandong, dom sa najviše solarne energije na krovovima u Kini, zamolio je ukućane da obustave proizvodnju tokom praznika lunarne Nove godine u januaru kako bi zaštitili mrežu pošto je potražnja za električnom energijom opala. To je jedna od nekolicine provincija koje pilotiraju programima spot trgovanja električnom energijom kako bi bolje upravljali ponudom i potražnjom, a lokalna vlada je nedavno objavila pravila koja dozvoljavaju negativnim cenama da obeshrabre proizvodnju kada postoji višak električne energije. Sve slobodnija, lokalizovana tržišta električne energije mogla bi dovesti do nestabilnijih cena električne energije - i nestabilnijih prihoda za ljude poput Lija.

Neki priobalni regioni sada zahtevaju ili ohrabruju da se nove krovne instalacije povežu sa skladištem baterija, što je skupa perspektiva. I dok neke lokalne vlasti sprovode sopstvene šeme podsticaja, istek državnih subvencija znači da su novi solarni projekti na krovovima manje profitabilni nego što su bili, iako su troškovi opreme pali.

„U narednih nekoliko godina još uvek ima prostora za ogroman rast, ali to će morati da se uradi na održiviji način“, rekao je Kozimo Ris, analitičar konsultantske kuće Trivium China Ltd.

Li je ponovni kupac kada je u pitanju solarna energija na krovu. Pošto je već vratio trošak od 60.000 juana za instaliranje svog prvog sistema, u decembru je uzeo zajam od skoro 100.000 juana za izgradnju drugog — sa potpuno novim Longi panelima nadsvođenim visoko iznad njegovog krova.

Ako je Li zabrinut da će preuzeti toliki dug dok se priprema za penziju, on to ne pokazuje.

„Mi smo farmeri, tako da ne dobijamo mnogo od mesečnih penzija“, rekao je Li. „Prihodi od solarnih panela će pomoći da se smanji pritisak na decu da nas obezbede kada ostarimo.

BONUS VIDEO: PEŠČANA OLUJA U VELEGRADU - Loša vidljivost ali i kvalitet vazduha u gardu Lanžu u Kini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)