MEĐUNARODNI DAN ZDRAVLJA BILJA: Prevencija i zaštita su od esencijalnog značaja za život na našoj planeti

Novosti online

12. 05. 2023. u 11:54

UJEDINjENE nacije su proglasile 12. maj Međunarodnim danom zdravlja bilja kako bi podigle globalnu svest o tome kako zaštita zdravlja biljaka može pomoći u okončanju gladi, smanjenju siromaštva, zaštiti biodiverziteta i životne sredine i podsticanju ekonomskog razvoja.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗДРАВЉА БИЉА: Превенција и заштита су од есенцијалног значаја за живот на нашој планети

Foto Shutterstock

Činjenica da biljke čine 80% hrane koju jedemo i proizvode 98% kiseonika koji udišemo mnogo govori o esenijalnom značaju zdravlja bilja za život na Zemlji. Ukoliko tome dodamo da poljoprivredna proizvodnja veoma zavisi od zdravlja bilja, te da to donosi glavne prihode ruralnim zajednicama, dolazimo do toga da bi se stopa siromaštva u velikoj meri povećala ukoliko se ne vodi računa o zdravlju bilja. Takođe, biljke su veoma važna karika za našu životnu sredinu, jer ukoliko su one ugrožene dolazi do izmena u ekosistemima i smanjenju biodiverziteta. Pored toga, s obzirom da veliki udeo u ukupnim prihodima iz privrednih delatnosti upravo čine prihodi od poljoprivrede, jasno je da dalji ekonomski razvoj u mnogome zavisi od razvoja poljoprivrede i trgovine poljoprivrednim proizvodima koji su u direktnoj vezi sa zdravljem bilja.

Foto: Profimedia

 

Zaštita biljaka, zaštita života

Međutim, zdravlje bilja je sve više ugroženo usled biljnih bolesti i štetočina. Biljne bolesti i štetočine se pojavljuju sve ranije u sezoni i na mestima gde pre nisu bili viđeni. Tome su doprinele klimatske promene, ali i ljudske aktivnosti poput međunarodne trgovine i transporta, koje su omogućile i nehotično prenošenje štetočina i bolesti u nova staništa.

Važna je prevencija

Zaštita biljaka od štetočina i bolesti je daleko isplativija od bavljenja potpunim hitnim zdravstvenim situacijama. Biljne štetočine i bolesti često je nemoguće iskoreniti nakon što su se uspostavile, a upravljanje njima je dugotrajno i skupo. Prevencija je ključna za izbegavanje razornog uticaja štetočina i bolesti na poljoprivredu, sredstva za život i sigurnost hrane.

Organizacija za hranu i poljoprivredu u Ujedinjenih Nacija - FAO procenjuje da biljne bolesti i štetočine uzrokuju gubitke i do 40% useva širom sveta, kao i gubitke u trgovini poljoprivrednim proizvodima koji prelaze 220 milijardi dolara godišnje. Takođe, trend rasta ljudske populacije je takav da se procenjuje da se poljoprivredna proizvodnja mora povećati za oko 60% do 2050. godine, kako bi se prehranila sve veća ljudska populacija.

Veliki značaj biljaka

Biljke imaju veliki značaj kako za čoveka tako i za sva ostala živa bića i za čitavu planetu. Veliki broj biljaka koristi se u ishrani, mnoge su lekovite i začinske. Koriste se kao sirovina u građevinskoj, tekstilnoj, farmaceutskoj i drugim granama industrije. Sasvim sigurno, najveći značaj biljaka je što one proizvode kiseonik i hranu za sva druga živa bića.

Na međunarodnom nivou, od FAO i u okviru IPPC konvencije, se preduzimaju brojne mere kako bi se obezbedile koordinisane i efikasne aktivnosti na prevenciji i kontroli širenja biljnih bolesti i štetočina širom sveta, sa ciljem da se smanje negativni uticaji na zdravlje bilja i poljoprivredu, a posledično i na zdravlje ljudi, ekonomiju i životnu sredinu.

Foto: pixabay

 

Međunarodni dan zdravlja biljaka 2023. je prilika da se podigne globalna svest o tome kako zaštita zdravlja biljaka može pomoći u okončanju gladi, smanjenju siromaštva, zaštiti životne sredine i podsticanju ekonomskog razvoja

Srbija je jedna od brojnih država potpisnica IPPC i članica FAO, i preduzima relevantne aktivnosti u okviru ovih međunarodnih mehanizama.

Iako je jasno da zdravlje bilja predstavlja globalni izazov, te da je potrebno uložiti značajne napore da se ono očuva i zaštiti, uočeno je da svest o njegovom značaju nedostaje, naročito kod opšte javnosti. Stoga je Generalna skupština UN, na predlog FAO, proglasila 2020. godinu za Međunarodnu godinu zdravlja bilja i pozvala sve međunarodne, regionalne i nacionalne organizacije da se priključe globalnoj kampanji pod sloganom „Zaštitimo bilje, zaštitimo život“, kako bi se širom sveta podigla svest o tome da je prevencija i zaštita zdravlja bilja od esencijalnog značaja za život na našoj planeti.


 


 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)