NOVI PROPISI: Jeftiniji obračun za prozjumere

E.B.T.

06. 06. 2024. u 23:10

VLADA Srbije usvojila je danas novu Uredbu o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, a najvažnija novina uredbe je smanjenje troškova naknade za kupce-proizvođače koji proizvode zelenu energiju za sopstvene potrebe.

НОВИ ПРОПИСИ: Јефтинији обрачун за прозјумере

Foto: Republički geodetski zavod

Kako je saopštilo Ministarstvo energetike, iznos naknade za ostale potrošače ostaje nepromenjen.

- Novim propisom se dodatno olakšava i unapređuje finansijski položaj kupaca-proizvođača, jer se osnovica za obračun naknade zasniva na neto električnoj energiji, a ne na preuzetoj električnoj energiji iz mreže – rekla je ministarka Dubravka Đedović Handanović. - Ovom Uredbom zaokružili smo izmene poreza i naknada koji se odnose na kupce proizvođače na povoljniji način za prozjumere. Njima će se povećati uštede na računima za struju, odnosno smanjiće im se računi za električnu energiju.

Ona je povodom usvajanja ove Uredbe naglasila i da je najvažnija izmena koja se odnosi na prozjumere ta da će od sada naknadu za povlašćene proizvođače električne energije plaćati na razliku predate i preuzete struje iz mreže.

-Istu izmenu je Vlada Srbije do sada sprovela i za obračun PDV-a, akcize, kao i za naknadu za energetsku efikasnost – navela je ministarka. - Nova uredba ima značaj kako za domaćinstva, tako i za industrijske prozjumere. Energetska tranzicija se tiče svih nas i svi moramo da učestvujemo u njoj i građani i privreda i država, stvaranjem povoljnog regulatornog okvira.

Kapacitet prozjumera je u poslednjih 20 meseci, kako dodaje, porastao skoro devet puta, država je subvencionisala skoro petinu izgrađenih solarnih elektrana među domaćinstvima i sada smo zaokružili neophodne izmene propisa od kojih će svi koji proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe imati koristi.

U saopštenju se ističe i da je uredbom propisano da će se u slučaju negativne premije koju povlašćeni proizvođači električne energije plaćaju Elektroprivredi Srbije (EPS) ta premija primarno koristiti za smanjenje računa građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane