VEŠTAČKA INTELIGENCIJA U SLUŽBI DOSTIZANJA CILJEVA ODRŽIVOG RAZVOJA: Fokus na obrazovanje i zaposlenje

Novosti online

29. 08. 2024. u 09:14

VEŠTAČKA inteligencija (VI/AI) predstavlja jednu od najznačajnijih tehnologija današnjice, sa potencijalom da transformiše različite aspekte društva, uključujući obrazovanje i zapošljavanje.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА У СЛУЖБИ ДОСТИЗАЊА ЦИЉЕВА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА: Фокус на образовање и запослење

Foto: pixabay

Obrazovanje je ključni stub održivog razvoja, ali i polje u kojem VI/AI pokazuje ogroman potencijal. Tradicionalni obrazovni sistemi često ne uspevaju da odgovore na izazove modernog društva, kao što su individualizacija učenja, dostupnost obrazovanja svima i priprema mladih za svet rada u digitalnoj ekonomiji. VI/AI, međutim, može značajno doprineti unapređenju kvaliteta obrazovanja kroz personalizovano učenje, analizu podataka i automatizaciju administrativnih zadataka.

Personalizovano učenje:

VI/AI omogućava kreiranje prilagođenih obrazovnih programa koji odgovaraju individualnim potrebama učenika. Algoritmi mašinskog učenja mogu analizirati podatke o učenju i ponašanju učenika kako bi identifikovali njihove snage i slabosti, te predložili odgovarajuće materijale i aktivnosti.

Analiza podataka:

VI/AI može analizirati velike količine obrazovnih podataka kako bi identifikovala trendove i obrasce koji mogu pomoći nastavnicima i obrazovnim institucijama da unaprede svoje metode i strategije. Naprimer, analiza podataka može otkriti koji su kursevi najefikasniji ili koji učenici imaju poteškoća u određenim oblastima.

Automatizacija administrativnih zadataka:

VI/AI može automatizovati mnoge administrativne zadatke, kao što su ocenjivanje testova, vođenje evidencije i komunikacija sa roditeljima. Ovo omogućava nastavnicima da se više fokusiraju na interakciju sa učenicima i kvalitet nastave.

Pojava VI/AI ubrzava tranziciju ka ekonomiji znanja, gde se od radnika očekuje visoka prilagodljivost, kreativnost, i sposobnost za rad sa naprednim tehnologijama

Zapošljavanje kao ključni aspekt održivog razvoja - šanse i rizici

VI/AI ima dvostruki efekat: s jedne strane, stvara nove mogućnosti za zapošljavanje u industrijama koje se brzo razvijaju, dok s druge strane menja prirodu rada i zahteva od radnika nove veštine.

Dokument Univerziteta u Beogradu ističe da VI/AI može značajno doprineti stvaranju novih radnih mesta u sektorima kao što su analiza podataka, robotika, i automatizacija. Ovi sektori ne samo da pružaju prilike za zapošljavanje već i zahtevaju kontinuirano učenje i prilagođavanje novih veština, što dodatno naglašava značaj obrazovanja u 21. veku.

Međutim, razvoj VI/AI donosi i izazove. Automatsko obavljanje repetitivnih poslova može dovesti do gubitka radnih mesta u tradicionalnim sektorima. U tom kontekstu, obrazovni sistemi moraju biti prilagođeni da bi omogućili radnoj snazi sticanje novih veština koje će biti tražene u budućnosti.

Veoma je važno to što VI/AI ima ogroman potencijal da podrži dostizanje Ciljeva održivog razvoja, posebno u oblastima obrazovanja i zapošljavanja. Kroz personalizovano učenje, analizu podataka i automatizaciju administrativnih zadataka, ona može unaprediti obrazovni sistem i omogućiti inkluzivno obrazovanje za sve. Istovremeno, kroz stvaranje novih radnih mesta, unapređenje radnih procesa i podršku radnicima, VI može doprineti održivom ekonomskom rastu i smanjenju nezaposlenosti.

Ključno je da se razvoj i implementacija VI/AI tehnologija odvijaju na etički i odgovoran način, kako bi se osigurala njihova maksimalna korist za društvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKI POLITIKOLOG: Saveznici Ukrajine više ne mogu da utiču na tok sukoba, Putin to veoma dobro razume