NASTAO GREŠKOM TOKOM PRAVLJENJA SLADOLEDA: Preminuo "otac" tiramisua Ado Kampeol

Tatjana Marković

31. 10. 2021. u 16:21

UGOSTITELj Ado Kampeol, koji se smatra "ocem" tiramisua, preminuo je u 93. godini, prenosi BBC.

НАСТАО ГРЕШКОМ ТОКОМ ПРАВЉЕЊА СЛАДОЛЕДА: Преминуо отац тирамисуа Адо Кампеол

Foto: Free Images Pixabay

Kampeol je bio vlasnik restorana u gradu Trevizo na severu Italije, a upravo su u tom restoranu tiramisu osmislili njegova supruga i glavni kuvar. Na meni restorana tiramisu je stavljen 1972. godine, ali nikada nije patentiran.

Postoji nekoliko teorija o tome kako je zaista nastala ta poslastica, a među njima je i ona da je nastala kao afrodizijak koji je služen u javnoj kući u Trevizu. Međutim, opšteprihvaćeno je da je recept za tiramisu nastao u restoranu Kampeola.

Prema rečima glavnog kuvara, kolač je nastao zbog greške tokom pravljenja sladoleda od vanile. Kuvar je u posudu sa jajima i šećerom stavio maskarpone sir. Primetio je da je smesa vrlo ukusna i to rekao Kampeolovoj supruzi.

Njih dvoje su zatim usavršili recept, dodajući kore natopljene kafom i posipajući kolač kakaom. Ono što su dobili nazvali su tiramisu, što na italijanskom znači "podigni me". Postao je jedan od najpoznatijih italijanskih kolača na svetu.

Neke varijante tiramisua pripremaju se i sa alkoholom, ali originalni recept podrazumeva da se ne koristi alkohol, kako bi bilo omugućeno da kolač jedu i deca.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREVARIO JU JE 92 PUTA DOK JE BILA TRUDNA! Evo šta je Nejmaru sada uradila devojka koja mu je rodila dete