NASTAO GREŠKOM TOKOM PRAVLJENJA SLADOLEDA: Preminuo "otac" tiramisua Ado Kampeol
UGOSTITELj Ado Kampeol, koji se smatra "ocem" tiramisua, preminuo je u 93. godini, prenosi BBC.

Foto: Free Images Pixabay
Kampeol je bio vlasnik restorana u gradu Trevizo na severu Italije, a upravo su u tom restoranu tiramisu osmislili njegova supruga i glavni kuvar. Na meni restorana tiramisu je stavljen 1972. godine, ali nikada nije patentiran.
Postoji nekoliko teorija o tome kako je zaista nastala ta poslastica, a među njima je i ona da je nastala kao afrodizijak koji je služen u javnoj kući u Trevizu. Međutim, opšteprihvaćeno je da je recept za tiramisu nastao u restoranu Kampeola.
Prema rečima glavnog kuvara, kolač je nastao zbog greške tokom pravljenja sladoleda od vanile. Kuvar je u posudu sa jajima i šećerom stavio maskarpone sir. Primetio je da je smesa vrlo ukusna i to rekao Kampeolovoj supruzi.
Njih dvoje su zatim usavršili recept, dodajući kore natopljene kafom i posipajući kolač kakaom. Ono što su dobili nazvali su tiramisu, što na italijanskom znači "podigni me". Postao je jedan od najpoznatijih italijanskih kolača na svetu.
Neke varijante tiramisua pripremaju se i sa alkoholom, ali originalni recept podrazumeva da se ne koristi alkohol, kako bi bilo omugućeno da kolač jedu i deca.

SUZANA JOVANOVIĆ NEĆE PRIMATI SAUČEŠĆA: Sve prijatelje obavestila o jednoj bitnoj informaciji
SUZANA Jovanović stigla je u porodični dom na Bežanijskoj kosi nakon što je direktno sa aerodroma otišla na groblje kako bi dogovorila poslednje detalje oko sahrane osnivača "Granda."
04. 03. 2025. u 14:34

LEKARI U ŠOKU ONIM ŠTO SU NOĆAS VIDELI: Beograđani masovno povraćali, hitna ih vozila i u pritvore
DOKTORKA iz Hitne pomoći u Beogradu, Ivana Stefanović, istakla je jutros da je bilo neuobičajeno mnogo posla sa alkoholisanim građanima tokom noći. Uz to mnogo intervencija, infarkta, kao i saobraćajnih nezgoda.
03. 03. 2025. u 10:05

"HOĆU EUTANAZIJU" Vedrana Rudan donela odluku: "Rekla sam deci da je gotovo, neću da umirem na rate"
ZA lečenje joj je bilo potrebno dosta novca, a deo je stigao iz Srbije, od direktora izdavačke kuće koja objavljuje njena dela.
03. 03. 2025. u 09:53
Komentari (0)