NASA IMA PLAN: Nuklearni reaktor na Mesecu

Novosti online

25. 11. 2021. u 23:44

NASA je preko američkog ministarstva energetike raspisala oglas za kompanije koje mogu da dizajniraju nuklearni reaktor na Mesecu.

НАСА ИМА ПЛАН: Нуклеарни реактор на Месецу

Foto: Tanjug/AP

Taj reaktor je ključni deo Artemis plana NASA za ljudsku misiju na Mesecu i postavljanje stalne baze. Prema tom planu, iz baze na Mesecu bila bi poslata misija na Mars.

NASA traži reaktor koji će moći da bude poslat na Mesec i da tamo radi u sprezi sa solarnim ćelijama, baterijama i gorivim ćelijama, kako bi se obezbedila energija za proizvodnju vode i drugih potrepština za bazu.

Prema Artemis planu, ljudi bi trebalo da slete na Mesec 2024. godine, ali će taj datum verovatno biti pomeren.

NASA planira da u tu misiju uključi i druge državne agencije i privatne kompanije.

Na konkursu za Mesečevu nuklearnu elektranu ponuđeno je pet miliona dolara za idejno rešenje, a rok za prijavu je 17. februar 2022. godine.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!