NAUČNICI UPOZORAVAJU: Padaće plastične kiše, šteta će biti nepovratna ako se nešto ne preduzme

Novosti online

02. 10. 2023. u 21:00

JAPANSKI naučnici popeli su se na dve planine i istraživali sastav oblaka. Ono što su otkrili otvara više nego ozbiljnu temu koja u mnogome može da odredi našu budućnost.

НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Падаће пластичне кише, штета ће бити неповратна ако се нешто не предузме

Foto Pixabay free images

Mikroplastika, odnosno male plastične čestice manje od 5 mm raširene su širomsveta - u vodi, na kopnu, u vazduhu, ali kako je pokazalo novo istraživanje - i u oblacima. Čestice mikroplastike dolaze iz industrijskih otpadnih voda, tekstila, sintetičkih automobilskih guma, proizvoda za ličnu higijenu i slično, a sve je više dokaza o njihovom štetnom delovanju na zdravlje ljudi.

Mikroplastika se tako povezuje s tumorima, negativnim uticajem na srce i pluća, a poznato je da je da opasna i za okolinu.

Da je mikroplastika prisutna i u oblacima pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje japanskih naučnika. U okviru studije, popeli su se na planine Fudži i Oyamu kako bi skupili vodu iz oblaka, nakon čega su analizirali uzorke kako bi odredili njihova hemijska i fizička svojstva. Rezultati su pokazali kako se u litru vode nalazi između 6,7 i 13,9 komada plastike, a identifikovali su devet različitih vrsta polimera i jednu vrstu gume u mikroplastici u vazduhu, veličine od 7,1 do 94,6 mikrometara.

Kada mikroplastika dospe u gornje slojeve atmosfere i bude izložena ultraljubičastom zračenju sunčevog svetla, ona se razgrađuje čime doprinosi efektu staklene bašte, objasnio je glavni autor studije Hiroši Okoši sa Univerziteta Vaseda. Čestice mikroplastike koje su prisutne u oblacima, naravno, vraćaju se na Zemlju.

Naučnici takve kiše nazivaju „plastičnim kišama“ i one zagađuju kopno i vode, odnosno more, ali i sve što ljudi jedu i piju pa je jasno da na kraju takve mikročestice završe i u našim telima.

Kako je upozorio Okoši, ako se ne krene sa rešavanjem ovog problema proaktivno, ekološki rizici postaće stvarnost, izazivajući nepovratnu i ozbiljnu štetu u budućnosti.

Na „Dejli mejlu“ kažu da su mehanizmi transporta mikroplastike i dalje nejasni, dok je istraživanje mikroplastike u vazduhu prilično ograničeno tako da nema sumnje kako će se naučnici u budućnosti više baviti ovim problemom, a postoji i nada da će se vremenom pronaći i neko rešenje da se količina opasnih mikročestica smanji.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima