ŠTA BI TREBALO DA NAUČITE MALIŠANA DO DESETE GODINE: 10 stvari koje treba da kažete svom detetu

Bojana Jovanović

19. 08. 2024. u 15:00

KADA postanete roditelj, preuzimate veliku odgovornost za budućnost svog deteta. Svi žele da im mališani budu ljubazni, iskreni, plemeniti, požrtvovani, saosećajni i hrabri. Međutim, ovi kvaliteti se neće pojaviti niotkuda. Dobro vaspitanje i lični primeri su ključ uspeha, tako da počnite na vreme da razgovarate o ozbiljnim temama, na manje ozbiljan, detetu prijemčiv, način.

ШТА БИ ТРЕБАЛО ДА НАУЧИТЕ МАЛИШАНА ДО ДЕСЕТЕ ГОДИНЕ: 10 ствари које треба да кажете свом детету

Foto Shutterstock

Razmotrićemo 10 važnih stvari koje biste možda želeli da kažete svom detetu pre nego što napuni, simbolično, baš 10 godina.

Trebalo bi da poštuješ i devojčice i dečake. Oni su jednaki.

Poštovanje drugih je važna osobina koju bi vaše dete trebalo da stekne, uključujući poštovanje druge dece istog uzrasta bez obzira na pol.

Ne plaši se da pogrešiš

Učenje na tuđim greškama je redak talenat koji ni mnogi stariji nemaju. Zato, veoma je važno da učite iz sopstvenih neuspeha. Dete ne bi trebalo da se plaši da u nečemu izgubi ili pogreši, a na vama je da mu to objasnite.

Znanje je važnije od ocena

Ponekad roditelji postanu poprilično ljuti kada dete dobije ocene koje ne ispunjavaju njihova očekivanja. Međutim, dobra ocena nije uvek garancija kvalitetnog znanja koje se krije iza nje. Bilo bi dobro da naučite vašeg naslednika da je stečeno znanje mnogo važnije od ocena, kao i od bilo kakve druge valorizacije kroz život.

Roditelji nisu tvoji neprijatelji. Možeš da im zatražiš pomoć

Postati prijatelj svom detetu nije laka stvar, pogotovo ako ono ima sopstvene drugare. Nemojte biti previše navalentni prilikom pokušaja da ostvarite drugarstvo sa ćerkom ili sinom. Kroz primere i razgovore pokažite da vam se može verovati i pokušajte, kad god možete, da izbegnete vikanje i duga predavanja.

Uvek budi spreman da se zauzmeš za sebe

Neki roditelji pokazuju više poštovanja prema nastavnicima ili drugim ljudima nego prema svom detetu. Zbog toga ono može biti nesigurno u budućnosti i neće znati da se zauzme za sebe. Poštujte svoje dete podjednako kao i sve ostale iz vašeg okruženja. Takođe, objasnite mu da je poštovanje drugih važno, ali i koliko je neophodno da stekne sposobnost da odbrani svoje gledište. Naravno, prethodno se uverite u to da je ono ispravno.

Nemoj da radiš ono što ti se ne sviđa samo da bi dobio nečiju pohvalu

Deca smatraju da je popularnost među prijateljima veoma važna i daju sve od sebe da je steknu, često radeći ono što zapravo ni ne žele. Zato bi trebalo ličnim primerom da pokažete svom detetu da je mnogo vrednije da bude poštena i ugledna osoba nego da dobije nečiju pohvalu tako što će pregaziti svoja uverenja.

Ako nešto ne razumeš, pitaj

Potpuno je normalno da vaš mališan postavlja pitanja ako mu nešto nije jasno, i kod kuće, i sa drugarima i u školi. Uvek je bolje pitati nego se pretvarati da sve razumete, a detinjstvo je najbolje vreme da se to nauči.

Reci nastavniku ako se ne osećaš dobro

Dete ne bi trebalo da se plaši da govori o zdravstvenim problemima u školi ili vrtiću, zato što misli da će time skrenuti negativnu pažnju na sebe. Zdravlje je mnogo važnije od ocena ili podsmeha drugara. Potrudite se da vaše dete to shvati i prihvati.

Poštuj okolinu

Koliko često se žalite na prljave ulice i uništene cvetne leje i potom ne učinite ništa da to promenite? Poštovanje prirode mora da krene iz kuće. Počnite od sebe, angažujte se više oko očuvanja okoline, pa onda ovaj kvalitet negujte u vašem detetu. Rezultat neće izostati.

Nauči da kažeš ne

Naučite svoje dete da kaže ne odraslima, nastavnicima, pa čak i samom sebi. Prirodno je da želite da odgajate snažnu ličnost, a ne osobu koja bi trebalo da se povinuje bilo čijoj komandi ili sugestiji. Sposobnost da kaže ne, pritom se ne osećajući loše zbog toga, dobro će mu doći i kada odraste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAGANA MIĆALOVIĆ U SUZAMA: Glumica briznula u plač - Bliži se kraj ovom haosu (FOTO)