NASA TRAŽI DOBROVOLJCE ZA NOVU MISIJU: Trajaće 378 dana (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 02. 2024. u 22:33

NASA je objavila poziv volonterima za učešće u drugoj jednogodišnjoj simulaciji misije na Marsu pod nazivom Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA 2).

НАСА ТРАЖИ ДОБРОВОЉЦЕ ЗА НОВУ МИСИЈУ: Трајаће 378 дана (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Tokom trajanja misije, koja će početi na proleće 2025. godine, četiri odabrana člana posade će biti smeštena u staništu veličine 158 kvadratnih metara napravljenom pomoću 3D štampača, smeštenom u Hjustonu.

NASA prima aplikacije putem internet stranice misije CHAPEA do 2. aprila ove godine, a oni koji budu izabrani biće plaćeni. Nije poznato o kom iznosu se radi.

Mars Djun Alfa stanište u NASA Svemirskom centru Džonson dizajnirano je za simulaciju života koji bi mogao da čeka buduće istraživače na Crvenoj planeti, gde je okruženje surovo i gde će resursi biti ograničeni. Posada trenutno živi i radi u ovom staništu u sklopu prve CHAPEA misije, koja je ispunila više od polovine zadatka u trajanju od 378 dana.

Volonteri će obavljati poslove održavanja staništa, uzgajaće useve i vršiti druge zadatke. Deo staništa je i kutija s peskom veličine 112 kvadratnih metara za simulaciju šetnji na Marsu.

Kako bi ušli u razmatranje, kandidati moraju biti državljani SAD starosti između 30 i 55 godina, da dobro govore engleski jezik i imaju master u oblasti STEM-a, kao i najmanje dve godine profesionalnog iskustva, najmanje hiljadu sati pilotiranja avionom ili dve godine radnog staža na STEM doktorskom programu.

Određene vrste profesionalnog iskustva mogu omogućiti i kandidatima bez master studija da se kvalifikuju.

CHAPEA 2 je druga od tri misije koje je NASA planirala za svoj program. Prva je započela 25. juna 2023. godine.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)