REZULTATI ISTRAŽIVANJA KAŽU: Igra napolju usrećuje i gradi samopouzdanje kod dece

Bojana Jovanović

07. 03. 2024. u 08:13

TEHNOLOŠKE novotarije privlače najmlađe kao magnet, drže ih opčinjenima dok gledaju u ekrane najrazličitijih veličina, gubeći predstavu o utrošenom vremenu i realnosti.

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА КАЖУ: Игра напољу усрећује и гради самопоуздање код деце

Foto: Shutterstock

Samim tim, deca sve češće vreme provode unutra umesto napolju, otuđujući se na taj način od prirode i igre, onakve kakva bi zaista i trebalo da bude. Prema nedavnom američkom istraživanju prosečno dete iz njihove zemlje provede oko četiri do sedam minuta dnevno igrajući se napolju, i više od sedam sati u toku dana ispred ekrana. Ne verujemo da je situacija kod nas mnogo bolja. Zato, hajde da vidimo koje su neke od prednosti dečjeg boravka napolju:

Provođenje vremena na otvorenom nije samo prijatno, već je i neophodno. Mnogi istraživači slažu se sa tim da su deca koja se igraju napolju srećnija, bolja u obraćanju pažnje i manje anksiozna od mališana koji provode više vremena u zatvorenom prostoru. Uz to, boravak u prirodi može da izgradi njihovo samopouzdanje.

Foto Shutterstock

Sama po sebi, priroda je mnogo manje strukturisana od većine vrsta igara u zatvorenom prostoru, pa mališani mogu da biraju na koji način će komunicirati sa svetom oko sebe. To im daje priliku da planiraju sopstvene postupke i podstiče njihovu kreativnost i maštu. Takođe, boravak na otvorenom može ih naučiti odgovornosti.

Na primer, ako su zaduženi za zalivanje biljke, brzo će usvojiti činjenicu da moraju da se brinu o živim bićima da bi ih održali u životu.

Ono što je možda i najbolje u svemu je što samo provođenje vremena napolju fizički pokreće decu. Bez obzira na to šta rade dok su u prirodi, uglavnom je u to uključeno više telesnih aktivnosti nego da sede na kauču. Ne samo da je svaka fizička vežba dobra za izgradnju dečjih tela, već ih čini i znatno fokusiranijima.

Foto Shutterstock

Ovo je posebno korisno za decu sa ADHD sindromom, odnosno hiperaktivnu. Kao šlag na torti dolazi podatak da je dokazano kako boravak u prirodi pomaže najmlađima da budu pod manjim stresom. Tako da – loptu ili lutku u šake, drugara za ruku i – igrajte se deco, dok još možete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Put ka boljoj budućnosti