LASERSKA EPILACIJA: Prvi put otkriveno ko ne sme da radi tretman i koje su kontraindikacije

Bojana Jovanović

20. 08. 2024. u 14:22

NE samo dame, već i pojedini muškarci, muku muče sa prekomernim maljama na telu, pa u želji da ih se oslobode, pribegavaju raznoraznim metodama. Već neko vreme klasična depilacija sve češće se zamenjuje epilacijom, u koju spadaju laserska i svetlosna, odnosno IPL metoda.

ЛАСЕРСКА ЕПИЛАЦИЈА: Први пут откривено ко не сме да ради третман и које су контраиндикације

Foto Shutterstock

Već neko vreme klasična depilacija sve češće se zamenjuje epilacijom, u koju spadaju laserska i svetlosna, odnosno IPL metoda. S obzirom na to da je laserska epilacija najmoderniji i potpuno neinvazivni metod trajnog uklanjanja dlaka, pa samim tim najprivlačniji klijentima, zamolili smo Tamaru Simić, doktora medicine, sertifikovanog lekara za primenu lasera u estetskoj medicini, da nam objasni na koji način se ona obavlja:

- Pre samog tretmana laserske epilacije neophodno je obaviti inspekciju i pripremu regije koju ćemo tretirati. Tretman se radi na obrijanoj i zdravoj koži. Nakon nanošenja specijalnog gela, pokretima sonde prelazi se željena regija tela ili lica. Dok laserski zraci prodiru u koren dlake i zagrevaju ga, napredni sistem hlađenja istovremeno hladi kožu, što tretman čini nemerljivo prijatnijim od epilacije aparatima starije generacije.

Koliko puta bi trebalo imati tretman da bismo zauvek uklonili dlačice?

- Regije lica tretiramo u razmacima od 4-6 nedelja i potrebno je obaviti prosečno 7-8 tretmana, da bismo delovali na sve faze rasta dlačica i postigli željeni rezultat, dok regije na telu tretiramo na 6-8 nedelja, i za njih je u proseku potrebno 6-7 tretmana.

Koje su prednosti ove metode u odnosu na klasičnu epilaciju, a koje u odnosu na depilaciju?

- Radimo na najsavremenijem aparatu koji ima veću prodornost i samim tim deluje i na tanje dlačice. Unapređen je sistem hlađenja, što tretman čini gotovo bezbolnim, dok je povećanje veličine sonde dvostruko smanjilo vreme trajanja tretmana. U odnosu na depilaciju koja pruža svega desetak dana osećaj glatke kože, a vremenom dovodi i do urastanja dlačica, od prvog tretmana laserske epilacije dlačice se proređuju, znatno sporije rastu i postaju sve tanje i mekše. Uz to, za razliku od depilacije, laserska epilacija sprečava urastanje dlačica.

Da li su rezultati zaista trajni?

- Za razliku od IPL metode koja samo uspava dlačice na određeni period, laserskom epilacijom ih trajno ukljanjamo, delujući na sam koren malja, čime se onemogućava njihov dalji rast.

Može li se obaviti na svim delovima tela? Na kojim je najčešće radite?

- Moguće je raditi na svim delovima tela kao i na samom licu. Najčešće epiliramo noge, intimnu regiju, pazuh, a na licu nausnice.

Da li je tretman bolan?

- Na osetljivijim delovima tela može se povremeno osetiti blago peckanje, ali ne i bol. Ranije pomenuti sistem hlađenja omogućava krajnje komforan tretman.

Mogu li i osobe svetlije puti, sa svetlim maljama, da ih uklone na ovaj način?

- Može se raditi kod osoba svetlije i tamnije puti. Što se tiče samih dlačica, laser prepoznaje pigment u njima, tako da je bitno da postoji kontrast između kože i dlake. Sede i izrazito svetle dlačice nije moguće tretirati.

Da li posle tretmana možemo da se izlažemo sunčevim zracima? Na šta bi trebalo da obratimo pažnju?

- Preporučujemo da se aktivno sunčanje izbegava bar tri dana pre i posle samog tretmana, kako ne bi došlo do iritacije tretirane regije.

Kontraindikacije

Ko ne bi smeo da se podvrgne tretmanu i zbog čega?

- Tretman se ne radi kod osoba koje boluju od određenih bolesti i stanja kao što su epilepsija, poremećaj zgrušavanja krvi, karcinomi, aktivna kožna oboljenja i sveži ožiljci. Takođe, tretman ne bi trebalo da se radi trudnicama i dojiljama, kao i osobama koje konzimumiraju određene antibiotike i fotosenzitivne lekove – objašnjava dr med. Tamara Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan