KUHINJE U OPEN SPEJSU: Moderno a praktično

Bojana Jovanović

11. 04. 2024. u 12:34

Od kada se krajem prošlog veka pojavio kao nov način uređenja enterijera, koncept popularno nazvan open space (otvoren prostor), zavladao je kancelarijama, ali i našim domovima, brišući jasno, zidom određene, granice između celina. Na ovaj način najprirodnije i najlakše spaja se kuhinja sa trpezarijom ili dnevnim boravkom, čineći ceo zajednički segment mestom porodičnog ili prijateljskog okupljanja.

КУХИЊЕ У ОПЕН СПЕЈСУ: Модерно а практично

Foto Shutterstock

Ako živite u ovakvom prostoru, prilikom pripreme jela nikada se nećete osećati usamljeno, jer će vam svi biti sve vreme "na oku" i u dometu glasa, pa možete nesmetano ćaskati i pritom izbeći neželjenu posledicu dočaranu rečima "kuvarice manje zbori, da ti ručak ne zagori".

Uz praktičnu notu (trpezarijski sto je uvek blizu ako treba nešto na njega da stavite), prostor idejno rešen na ovaj način dobija i estetsku (deluje moderno i prijatno). Ukoliko imate kuhinjsko ostrvo u sklopu kulinarskog kutka, ono sa jedne strane može da predstavlja radnu površinu, a sa druge sto za ručavanje. Odlično izgleda kada sto jednostavne forme, sačinjen samo od gornje površine i nogara sa jedne strane, "prilepite", oslonite na ostrvo, na taj način vizuelno pregrađujući kuhinju po dužini. Ako je sto različite boje u odnosu na ostrvo, izgledaće kao celina u celini, odnosno mala trpezarija nasred kuhinje. Još potpuniji utisak ostvarićete ukoliko front kuhinjskog ostrva, okrenut ka dnevnoj sobi, sadrži detalje koji se odnose na nju, a ne na kuhinju. Efekat celine u celini jednostavno se postiže i tepihom, prostirkom ili drugačijom vrstom poda ispod trpezarijskog stola. Ma koliko blizu kuhinje se nalazili, oni će na taj način delovati potpuno autonomno. Potrudite se da stilski ne odudaraju jedni od drugih, ili da imaju jednu zajedničku boju, koja će biti dovoljna da ih poveže u celinu. Ukoliko vam prostor dozvoljava, naspram stola za ručavanje možete postaviti i garnituru za sedenje, pa mu na taj način "pridružiti" i dnevnu sobu, kao treću celinu.

Kada odlučite da ovako uredite dom, obavezno imajte na umu da vam prozori budu u sklopu kuhinje, kao i da imate aspirator iznad šporeta (sada ima veoma modernih i stilizovanih). Tako ćete izbeći da miris koji nastaje prilikom krčkanja jela postane dominantno obeležje vašeg otvorenog prostora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave