KAKVU JE TAJNU ROBOT OTKRIO NA DNU OKEANA: Postoji ogromna misteriozna oblast (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 05. 2024. u 00:00

U TOKU je trka u skeniranju jednog nepoznatog sveta, ne samo zbog naučne radoznalosti, već i zbog održivosti novih industrija.

КАКВУ ЈЕ ТАЈНУ РОБОТ ОТКРИО НА ДНУ ОКЕАНА: Постоји огромна мистериозна област (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/ Viacheslav Lopatin

Uz obalu Big Sura u Kaliforniji, duboko ispod talasa, nalazi se misteriozni pejzaž prošaran velikim rupama u glini, mulju i pesku.

Decenijama nakon otkrića, naučnici sa Instituta Monterey Bay Aquarium Research (MBARI) i Univerziteta Stanford smatraju da su otkrili šta formira neobične kružne obrasce na terenu.

Opšteprihvaćena teorija je da su pukotine na dnu okeana proizvod gasa metana, ili čak vrućih tečnosti, koje izviru iz unutrašnjosti Zemlje i izduvavaju fini sediment. Iako je ovo možda tačno, za podvodne šupljine u nekim delovima sveta to nije uvek slučaj.

Sve je više izuzetaka od pravila.

KOLIKI JE UTICAJ METANA

Polje Sur Pokmark kod obale Kalifornije najveće je te vrste u Severnoj Americi. Veličine je otprilike kao Los Anđeles i sadrži više od 5.200 udubljenja, koja se u proseku prostiru na čak 175 metara u širinu i petmetara u dubinu.

Lokacija je namenjena za potencijalni vetropark na moru, ali postoji zabrinutost da bi prisustvo metana moglo da poremeti stabilnost infrastrukture.

U nedavnoj ekspediciji u šupljine Sur, koje leže na dubini od 500 do 1.500 metara, podvodni robot kojim su pilotirali istraživači MBARI pronašao je oskudne dokaze ostataka metana ali i drugih tečnosti. Tim sada misli da su praznine verovatno stvorene zbog gravitacije, piše „Sajens alert“.

Velike pukotine se nalaze na kontinentalnoj padini, a uzorci morskog dna koje je prikupio robot sugerišu da je sediment periodično tekao niz ovu padinu najmanje poslednjih 280.000 godina. Poslednji veliki tok dogodio se pre 14.000 godina, verovatno zbog zemljotresa ili urušavanja padine.

Istraživači sa MBARI tvrde da takvi događaji mogu da dovedu do erozije u centru svake pukotine. Kada se dovoljno velika količina sedimenta otkotrlja, može čak da izazove „dovoljno erozije“ da stvori širu pukotinu, pomerajući ivice više pukotina na desetine kilometara jedne od druge, navodi tim.

ULOGA GRAVITACIJE

Ovo bi mogao biti uzrok pojave pukotina u 'lancima', iako je potrebno buduće modeliranje da se potvrdi ova ideja.

-Prikupili smo ogromnu količinu podataka, što nam je omogućilo da napravimo iznenađujuću vezu između pukotina i gravitacionih tokova sedimenta, kaže istraživački tehničar Iv Landsten iz MBARI.

-Nismo bili u mogućnosti da tačno utvrdimo kako su se ove pukotine prvobitno formirale, ali sa naprednom podvodnom tehnologijom MBARI stekli smo novi uvid u to kako i zašto ovi oblici postoje na morskom dnu stotinama hiljada godina, dodala je ona.

Donedavno stručnjaci nisu znali da morske pliskavice i jegulje stvaraju najmanje rupe koje se vide u sličnom polju pukotina u Severnom moru.

Ponekad se za morsko dno kaže da je kraj Zemlje. U toku je trka u skeniranju ovog nepoznatog sveta, ne samo zbog naučne radoznalosti, već i zbog održivosti novih industrija, kao što su vetroelektrane na moru ili rudarstvo na morskom dnu. Ali, jedno je posmatranje ekosistema, a sasvim drugo razumevanje njega.

-Međutim, još ima mnogo neodgovorenih pitanja o potencijalnim uticajima energije vetra na morsku životnu sredinu. Ovo istraživanje je jedan od mnogih načina na koje istraživači MBARI odgovaraju na osnovna pitanja o našem okeanu kako bi pomogli u donošenju odluka o tome kako koristitiresurse okeana, zaključuju naučnici.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)