(ISPRAVKA) Neće sve biti vidljivo u "paradi planeta", niti je toliko retka pojava

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 06. 2024. u 00:21

NAŠ portal objavio je tekst pod naslovom "NOVA RETKA NEBESKA POJAVA: Očekuje nas "parada planeta" u junu, sve će biti vidljivo", za koji nam je portal Raskrinkavanje.ba ukazao da nije tačan, odnosno ocenjen je kao manipulisanje činjenicama i lažna vest.

(ИСПРАВКА) Неће све бити видљиво у паради планета, нити је толико ретка појава

Foto: Free Images Pixabay

ŠTA SU ČINjENICE?

Planetarno poravnanje kao astronomski događaj u Sunčevom sistemu dosta je ređa pojava. Reč je o situaciji kada se, posmatrano iznad Sunčevog sistema, planete grupišu u isto vreme na istu stranu Sunca. Međutim, objašnjava Starwalk, “planete ne mogu postići potpuno poravnanje u tri dimenzije. Čak je i labavije okupljanje u jednom kvadrantu (sektoru od 90 stepeni) izuzetno retko: sve planete okupit će se u jednom kvadrantu samo sedam puta u ovom mileniju.”  objašnjava Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Uprkos medijskim najavama, astronomi, kolumnisti i NASA, upozorili su da će prizor na nebu biti značajno manje spektakularan. Ovi izvori naglasili su da će golim okom biti vidljive dve do tri od šest planeta (Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun), dok će za posmatranje ostalih biti potrebni jači dvogledi ili čak teleskop.

Iz teksta, kao i iz naslova uklonjene su netačne tvrdnje, zbog kojih se izvinjavamo čitaocima.

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?