KOLIKO DUGO TREBA KUVATI JAJA? Recept je mnogo jednostavniji nego što mislite

Бојана Јовановић

30. 06. 2024. u 10:00

JEDE vam se rovito jaje, a kada ga skuvate shvatite da je žumance trvdo. A kada su vam potrebna tvrdo kuvana jaja za salatu, ona ne ispadnu baš onakva kakva ste želeli. Pitate se u čemu je štos.

КОЛИКО ДУГО ТРЕБА КУВАТИ ЈАЈА? Рецепт је много једноставнији него што мислите

Foto Shutterstock

Tajna je u dužini kuvanja. Za početak, da vam ne bi popucala, u vodu dodajte malo soli i dve-tri kapljice sirćeta. Ako želite da meko kuvano, odnosno rovito jaje, sa gotovo tečnim žumancetom, čim voda provri posudu sklonite sa ringle i ostavite je poklopljenom tri do pet minuta, u zavisnosti od toga koliko tečno želite da bude žumance.

Potom jedite jaja kašičicom, bez prethodnog ljuštenja, jer će i belance biti mekano. Da biste dobili srednje kuvano jaje, ono čije je žumance blago tečno, a belance čvrsto, kada voda proključa sklonite šerpu sa ringle i tek nakon šest minuta izvadite jaja.

Tvrdo kuvana jaja napravićete ako posudu ostavite na ringli pet minuta nakon što voda proključa, ali isključite šporet. Ukoliko želite baš čvrsto i suvo žumance, ostavite jaje u posudi 10 umesto pet minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DIRLJIVO: Objavljena Halidova prepiska sa direktorom klinike (FOTO)

DIRLjIVO: Objavljena Halidova prepiska sa direktorom klinike (FOTO)

PEVAČ Halid Bešlić oporavlja se nakon što je završio u bolnici zbog zdravstvenih problema. Vest o njegovoj bolesti zabrinula je mnoge obožavaoce i estradne ličnosti, među kojima je Halid cenjen i omiljen, a sada se oglasio i zastupnik u NSRS i direktor Univerzitetskog-kliničkog centra RS Vlado Đajić.

19. 09. 2025. u 15:33

Komentari (0)

SRBIJA JE ČUDO! Počela Svetsko prvenstvo brukom, a sad... NAJBOLJA! Evo s kim igra u osmini finala!