ČUVAJTE SE POVREDA GLAVE ILI "GUBLJENJA GLAVE" ZA NEKIM: Astro savet za ponedeljak, 15. jul

Astrolog Marina Jungić Milošević

15. 07. 2024. u 07:00

ALGOL, zlokobna fiksna zvezda (nazivaju ih i nekretnicama jer prelaze stepen za 72 godine), od davnina nosi lošu simboliku.

ЧУВАЈТЕ СЕ ПОВРЕДА ГЛАВЕ ИЛИ ГУБЉЕЊА ГЛАВЕ ЗА НЕКИМ: Астро савет за понедељак, 15. јул

Foto: Shutterstock

 U vreme kada su horoskopi bili rezervisani za istaknute ličnosti, careve, kraljeve, vojskovođe, astrolog je mogao da predvidi kakav će biti rezultat neke njihove odluke, borba sa neprijateljem, ishod bitke... U današnje vreme, mnogi koji imaju neku planetu na Algolu, ili nose određenu opasnost sebi (autodestruktivni) ili drugima, zavisno od aspekata koje ova zvezda obrazuje sa drugim planetama. Simbolično, sa Venerom na Algolu, znači da možete i da izgubite glavu za nekim, zbog ljubavi.

Algol se trenutno nalazi na 26. stepenu Bika, gde su i tranzitni Mars i Uran (jednom u 84 godine), priljubljeni jedan uz drugog, tako da obrazuju egzaktnu konjunkciju, aspekt koji zbog toga još jače deluje. On donosi opasnost od eksplozija, povreda, masovnih nereda, atentata, prirodnih katastrofa, zemljotresa (Mars i Uran u zemljanom znaku Bika), električne struje, groma... Pošto Bikom vlada Venera, planeta ljubavi ali i novca, ovaj aspekt upozorava i na finansijske probleme, bankrot, propast banaka, što će doći do izražaja sredinom avgusta.

Inače, znak Bika, na našem telu, zahvata vrat (koji drži glavu), grlo, štitnu žlezdu, a demonska zvezda Algol, po predanju, nalazi se na glavi Gorgone Meduze u sazvežđu Persej.

Ovde moramo da zavirimo u mitologiju, kako bismo se podsetili ko je bila gorgona Meduza. Ovo mitološko biće imalo je moć da pogledom sve živo pretvara u kamen. Meduza je imala još dve sestre, Steno i Eurijalu. Roditelji su im bili morska božanstva, Forkij i Keto, deca boga morskih dubina Ponta i boginje zemlje Geje. Steno i Eurijala bile su besmrtne, a jedino je najmlađa gorgona, Meduza, bila smrtna. Kada se bog Posejdon zaljubio u Meduzu, još dok je bila prelepa devojka, raskošne kose, ona se pohvalila da je lepša od boginje Atine. Zato je Atina kaznila Meduzu, tako što joj je kosu pretvorila u zmije, a nju u čudovište. Kada je Persej, sin boga Zevsa i Danaje, dobio zadatak da ubije Meduzu, prišao joj je okrenute glave (da ga njen pogled ne bi okamenio) i odsekao joj glavu, pošto je na sjajnom štitu video odraz njenog lica.

Zato je glavna simbolika zvezde Algol gubljenje glave, i bukvalno odsecanjem, ili na vešalima,  električnoj stolici, u linču, ekstremističkoj akciji, prirodnoj katastrofi...

Međutim, da bi Algol imao značaja u vašem horoskopu, mora da bude u egzaktnoj konjunkciji s nekom planetom, podznakom ili osom četvrte, sedme ili desete astrološke kuće. Naravno, to ne znači da ćete proći kao Meduza, ali možete biti u nekoj drugoj vrsti opasnosti, u zavisnosti od planete koja se nalazi na Algolu i aspekata koje obrazuje sa ostalim planetama. Tako, na primer, Algol na osi četvrte kuće, donosi opasnost o ratnih sukoba, izbeglištva, stradanja predaka, zatim, na osi sedme, opasnost za ljubavnog partnera ili gubitak časti ili ugleda za osobu koja ima Algol na decendentu, ali i gubljenje glave zbog ljubavi, odnosno, partnera, a na osi desete kuće, veliki uspon i zatim pad sa položaja...

Mesec (narod, masa) u Škorpiji (moć, sukob) danas pravi napet aspekt sa konjunkcijom Marsa (policija, vojska) i Urana (bunt, bezakonje) na Algolu u Biku (novac, banke, posed, zemlja), zbog čega su na globalnom nivou moguće demonstracije i protesti, kao kulminacija izazvana ograničenjem ličnih sloboda, malim platama i teškim životnim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RODNA RAVNOPRAVNOST: Nepokolebljiva energija jednakosti među polovima