ANTITELA LAME MOGU IZLEČITI HIV? Najnovija istraživanja Univerziteta u DŽordžiji

Jovana Švedić

22. 07. 2024. u 14:29

ISTRAŽIVAČKI tim na Državnom univerzitetu Džordžije razvio je male, moćne molekule koji su sposobni da ciljaju skrivene sojeve HIV-a. Izvor? Geni antitela iz DNK lame!

АНТИТЕЛА ЛАМЕ МОГУ ИЗЛЕЧИТИ ХИВ? Најновија истраживања Универзитета у Џорџији

Foto : pixabay

Istraživanje, koje je predvodio docent biologije Đianliang Šu, koristi nanotela dobijena od lame za široku neutralizaciju brojnih sojeva HIV-1, najčešćeg oblika virusa.

Nova studija ovog tima objavljena je u časopisu Advens Sajens.

- Virus je razvio način da pobegne iz imunološkog sistema. Konvencionalna antitela su glomazna, pa im je teško da pronađu i napadnu površinu virusa. Ova nova antitela to mogu učiniti na lakši način - ​​objasnio je Šu.

Naučnici u potrazi za efikasnim lečenjem i prevencijom HIV-a rade sa životinjama iz porodice kamilida, poput lama, već oko 15 godina.

To je zato što ih oblik i karakteristike njihovih antitela čine okretnijim i efikasnijim u identifikaciji i neutralizaciji stranih objekata, poput virusa HIV-a.

Prema rečima Šua, budući napori će istražiti mogućnost kombinovanja nanotela lame sa drugim postojećim bNAb kako bi se utvrdilo da li neke od ovih kombinacija mogu postići 100 posto neutralizaciju kako bi ponudile nove opcije lečenja u borbi protiv HIV-a.

 

BONUS VIDEO:

JAPANSKI NAUČNICI KREIRALI ROBOTA: Nasmejano lice od živih ćelija kože

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRINC DŽORDŽ DANAS SLAVI 11. ROĐENDAN: Kejt Midlton objavila novu fotografiju (FOTO)