IRSKI MUZEJ REŠIO MISTERIJU: Poznato poreklo bronzanih glava za sekire dostavljenih u kutiji za ovsenu kašu (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 07. 2024. u 23:11

KAD je Nacionalni muzej Irske dobio dve glave za sekire stare 4.000 godina, „brižno“ upakovane u kutiju za ovsenu kašu, od anonimnog pošiljaoca prošlog meseca, uputio je apel: predmeti su „značajni“ i „senzacionalni“, ali stručnjaci moraju da saznaju više o tome gde su pronađeni.

ИРСКИ МУЗЕЈ РЕШИО МИСТЕРИЈУ: Познато порекло бронзаних глава за секире достављених у кутији за овсену кашу (ФОТО)

Foto: Jutjub printskrin/ Global News

Javio se farmer iz okruga Vestmit i rekao da ih je pronašao dok je koristio detektor za metal na svom imanju. Tomas Dun iz Banahera je izjavio: „Kosio sam materijal za silažu jednog dana i komadić metala je otpao sa kosilice. Krenuli smo da ga tražimo jer bi mogao pokvariti kombajn. Koristili smo detektor za metal i tako smo pronašli artefakte“, prenosi Gardijan.

U Irskoj nije dozvoljeno tražiti arheološke predmete pomoću detektora za metal ukoliko nije dobijena pisana dozvola. Kazna može biti do tri meseca u zatvoru ili do 63.486 evra. Naravno, Dun neće biti optužen.

Muzej je saopštio da je važno znati tačnu lokaciju gde su artefakti pronađeni zbog razloga koji bi mogli imati ritualni i natprirodni smisao.

Dun je isprva mislio da su glave za sekire ostaci potkovice i bio je šokiran kad je saznao za njihov značaj.

Arheološki pronalasci u Irskoj bez poznatog vlasnika postaju vlasništvo države i kao deo baštine se čuvaju u muzejima.

Istraživači iz Nacionalnog muzeja su posetili mesto otkrića i registrovali ga u nadi da će pronaći još informacija o ljudima koji u toj oblasti živeli pre 4.000 godina. Znanje o mestu pronalaska uveliko doprinosi razumevanju predmeta i njegovog porekla, a tako i vrednosti. Obrasci razmeštenosti arheoloških lokacija, na primer, omogućavaju arheolozima da razumeju drevna naselja.

Nacionalni muzej Irske ima autoritet i odgovornost za brigu o arheoloških predmetima i državno je spremište za sve arheološke objekte, dobijene iskopavanjem i drugim putevima.

Muzej se oslanja na podršku javnosti radi obavljanja tog važnog posla koji omogućava zaštitu i očuvanje arheoloških predmeta i kulturne baštine.

Muzej takođe podseća javnost da nepropisna upotreba uređaja za detekciju nanosi ozbiljnu štetu arheološkoj baštini Irske.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEŠTAČKO MESO NA STOLU: Uskoro u evropskim restoranima