UVOD U PAD ZAPADNOG RIMSKOG CARSTVA: Na današnji dan, 378. godine odigrala se bitka kod Hadrijanopolja

D.B.M.

09. 08. 2024. u 05:00

JEDAN od najvažnijih sukoba u kasnoj rimskoj istoriji, bitka kod Hadrijanopolja, dogodio se na današnji dan 9. avgusta 378. godine. Goti su tada teško porazili rimske snage, što je imalo dalekosežne posledice za Rimsko carstvo.

УВОД У ПАД ЗАПАДНОГ РИМСКОГ ЦАРСТВА: На данашњи дан, 378. године одиграла се битка код Хадријанопоља

vikipedia

Bitka kod Hadrijanopolja dogodila se u blizini današnjeg grada Edirne u Turskoj. Istočno-rimski car Valens Flavije predvodio je rimske snage. Iako su Rimljani očekivali laku pobedu, njihova vojska je doživela katastrofalan poraz. Valent Flavije je poginuo u bici, zajedno sa velikim brojem svojih vojnika. Ovaj poraz označio je početak kraja za Istočno rimsko carstvo, jer je bitka kod Hadrijanopolja pokazala ranjivost Rimljana pred barbarskim plemenima. Goti, pod vođstvom Fritigerna, uspeli su da prodrmaju temelje rimske vojne moći.

Tokom pokolja rimske vojske Valensa je napustila njegova garda. Većina konjice je pobegla. Što se desilo sa Valensom ne zna se, pretpostavlja se da je poginuo u bici.

Trećina rimske armije je uspela da pobegne. Oko 20.000 vojnika je ubijeno u najvećem rimskom porazu posle bitke kod Kane.

Cela jedna rimska armija je nestala, a ta vest je šokirala rimski svet, prisiljavajući prvi put Rimljane da pregovaraju sa varvarima i naseljavaju ih na područje Rimskog Carstva. A, krajnje posledice dovele su do pada Zapadnog Rimskog Carstva oko 100 godina kasnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!