MISTERIJA EGIPATSKE "VRIŠTEĆE MUMIJE": Naučnici na tragu da reše enigmu koja je decenijama zaokupljala javnost

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 08. 2024. u 22:35

PRIČA o egipatskoj "vrištećoj mumiji" koja već skoro čitav vek ne da mira naučnicima, konačno bi mogla dobiti svoj epilog.

МИСТЕРИЈА ЕГИПАТСКЕ ВРИШТЕЋЕ МУМИЈЕ: Научници на трагу да реше енигму која је деценијама заокупљала јавност

Foto printskrin Youtube / Firstpost

Istina, ne tako svetao: žena je u kasnim 40-im godinama izgubila život, a borba sa smrću bila je prava agonija.

O potencijalnom uzroku smrti legendarne mumije čije se lice "smrzlo" u vrisku istraživači i arheolozi većaju već decenijama, od davne 1935. godine, kada je ona pronađena nadomak Luksora u Egiptu. Ali - bezuspešno: dokaza o tome kako je svoj život izgubila ova žena je uvek manjkalo.

ZASTRAŠUJUĆI IZRAZ LICA SVEDOČI O AGONIJI

-Mumijin vrišteći izraz lica mogao bi se protumačiti kao kadaverični spazam, odnosno grčenje mišića nakon nastupanja kliničke smrti. Ovo implicira da je žena najverovatnije umrla u agoniji, vrišteći od bolova, naveli su istraživači u svom radu koji je objavljen na portalu "Frontiers in Medicine". "Ipak, premda se tačan uzrok smrti ne zna, ne možemo sa sigurnošću tvrditi ni ovo", navela je Sahar Salim, vodeći autor studije i ekspert za mumije.

O životu "Vrišteće mumije" se donedavno znalo tek ponešto: ona je navodno bila plemićkog porekla i sahranjena je pre oko 3.500 godina u grobnici Semnuta, arhitekte kraljice Hatšepsut iz 18. dinastije. Ali, ovi podaci bili su nedovoljni za bilo kakve zaključke. Onda su istraživači izvršili CT skeniranje mumije, a posmrtni ostaci otkrili su još neke zanimljive detalje.

KAKVA JE BILA "VRIŠTEĆA MUMIJA" ZA ŽIVOTA

Virtuelna autopsija pokazala je da je žena bila visoka oko 5 stopa, odnosno nešto više od jednog i po metra, kao i da je patila (između ostalog) i od kičmenog artritisa. Kada je preminula imala je oko 48 godina, procenjuju istraživači, koji su tokom skeniranja bili iznenađeni zapanjujuće dobro očuvanim organima - njen mozak, srce, pluća, jetra, bubrezi, slezina i creva bili su potpuno netaknuti, preneo je Njujork Post.

Ono što je dodatno privuklo pažnju naučnika bila je i činjenica da su njeni posmrtni ostaci balzamovani jako skupim preparatima kao što su smola kleke i tamjan, što samo potvrđuje pretpostavku o njenom poreklu. Još jedan trag koji ukazuje na to da ona nije bila "obična smrtnica" je i perika na njenoj glavi, koja je bila ukrašena kristalima kvarca, magnerira i albita i ofarbana u crnu boju, kako bi ličila na pravu kosu.

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD OVOGA SE STREPELO: Novak Đoković objasnio da li je završio karijeru osvajanjem olimpijskog zlata