VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Pronađena retka građevina iz rimskog perioda

Novosti online

13. 08. 2024. u 23:11

ARHEOLOG Metju Larsen pronašao je u Korintu, u Grčkoj, ostatke rimskog zatvora starog više od 1.600 godina, jednog od retkih zatvora identifikovanih iz rimskog sveta.

ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ: Пронађена ретка грађевина из римског периода

Foto: Profimedia

Istorijski zapisi pokazuju da su „zatvori morali da postoje u skoro svakom rimskom gradu, bar u onima koji su imali forum“, napisao je u časopisu „Hesperia“ Metju Larsen, arheolog i vanredni profesor Novog zaveta na Univerzitetu u Kopenhagenu.

-Ipak, pokazalo se da je arheološke ostatke zatvora izuzetno teško identifikovati. Dokazi o tome kako bi rimski zatvor trebalo da izgleda, ili gde bi trebalo da se nalazi su oskudni, istakao je on.

Zatvor datira iz perioda od pre oko 1.600 godina, kada je Rimsko carstvo kontrolisalo to područje i kada su mnogi ljudi tamo prešli na hrišćanstvo.

Larsen je identifikovao zatvor pregledajući lokaciju, grafite i zapise sa iskopavanja iz 1901. godine.

Važan deo identifikacije zatvora bili su grafiti na podu lokacije, gde su pronađene molbe, napisane na grčkom, kao što su „Neka nadvlada sreća onih koji pate na ovom bezakonitom mestu. Gospode, ne pomiluj onoga koji nas je ovde bacio“.

Pod ima pukotine, a nejasno je da li je zatvor nekada bio na drugoj lokaciji i da li je njegov pod ponovo korišćen na ovom mestu.

Larsen je otkrio da su svi grafiti ispisani unutar granica pukotina.

To sugeriše da su u trenutku postavljanja podnih obloga tu već postojale pukotine i da su zatvorenici pisali molbe unutar pukotina, podržavajući tako ideju da je to mesto zatvor.

Pored toga, Larsen je primetio ono što se čini da su ostaci „olpai“ (vrčeva) i lampe na istočnom prolazu zatvora, što je zatvorenicima obezbeđivalo vodu i malo svetlosti.

Postojali su i dokazi da je u jednoj od zatvorskih komora postojao mali toalet, a možda su ga koristili zatvorenici ili čuvari, rekao je Larsen i dodao da su uslovi za zatvorenike bili užasni.

Iz grafita koje su zatvorenici napisali „imate osećaj da su u veoma mračnom prostoru i da niko ne može da ih čuje“, rekao je Larsen za Lajv Sajens.

Jedan natpis sugeriše da je grupa zatvorenika u zatvoru provela celu zimu.

-Bogonošče, vrati (kaznu koju je dao) Marinos, onaj koji nas je bacio ovde i naterao da ovde provedemo zimu, glasi jedan natpis.

-Ovo je verovatno bilo neverovatno hladno mesto zimi, rekao je Larsen.

Nekoliko natpisa sadrži prikaze tabli za igre, što sugeriše da su zatvorenici možda igrali neku vrstu igara kako bi prkratili vreme.

Neki od grafitnih natpisa sadrže molbe za oslobađanje zatvorenika.

-Gospode Bože i čista pravdo, otkupi sa ovog mesta dva brata. Hriste, čuvaj i Budisa i Jovana…, stoji u molbi.

Jedan natpis aludira na ljubavnike u zatvoru.

„Prevladava bogatstvo lepih devojaka koje vole neoženjene muškarce“, stoji u natpisu.

U mnogim natpisima, međutim, traži se osveta za one koji su zatvorili zatočene – „Gospode, učini da umru strašnom smrću“, glasi jedan natpis.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao