IZNENAĐENJE SA MARSA: Evo šta su po prvi put naučnici otkrili na Crvenoj planeti (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 08. 2024. u 00:34

RANIJE je utvrđeno da na polovima planete postoji zaleđena voda, a pronađeni su i dokazi njenog isparavanja u atmosferu.

ИЗНЕНАЂЕЊЕ СА МАРСА: Ево шта су по први пут научници открили на Црвеној планети (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Tvitter/

Međutim, ovo je prvi put da je voda u tečnom obliku pronađena na ovoj planeti.

Otkriće je zasnovano na analizi podataka koje je prikupila NASA pomoću letelice "Mars Insajt Lender (Mars Insight Lander)", koja je sletela na ovu planetu 2018. godine. Letelica je završila njenu naučnu misiju 2022. godine, pošto je četiri godine "mirno slušala puls Marsa".

Svemirska letelica sadržala je seizmometar, koji je tokom četiri godine beležio vibracije, odnosno potrese u unutrašnjosti Crvene planete. Analiza ovih potresa i načina na koji se planeta kreće otkrila je "seizmičke signale" koji ukazuju na postojanje vode u tečnom obliku.

Tokom trajanja misije zabeleženo je više od 1.319 potresa, a naučnici su merenjem brzine ovih talasa utvrdili kroz kakav materijal se kreću. "Ovo je zapravo isti metod koji koristimo kada utvrđujemo ima li vode na Zemlji, ili kada tražimo naftu i gas", kazao je profesor Mičel Manga sa Kalifornijskog univerziteta Berkli, koji je bio uključen u istraživanje.

Analiza je otkrila rezervoar vode na dubini od 10 do 20 kilometara u kori Marsa. "Razumevanje kretanja vode na Marsu je ključno za razumevanje razvoja klime, površine i unutrašnjosti ove planete", rekao je vodeći istraživač Vašan Rajt, sa Skrips Instituta za okeanografiju u San Dijegu. Profesor dodaje da je voda "najvažniji molekul u oblikovanju evolucije planete.

Reke i jezera su davno postojala na planeti, što je pokazalo detaljno proučavanje površine, kanala i grebena Marsa. Međutim, u poslednje tri milijarde godina ova planeta je crvena pustinja, a deo vode nestao je u svemiru kada je Mars izgubio vlastitu atmosferu.

Profesor smatra da ovo otkriće daje odgovor na jedno od najvažnijih pitanja: "Gde je otišla sva voda sa Marsa?"

Međutim, on dodaje da je na Zemlji "veći deo vode ispod površine", tako da nema razloga da isti slučaj ne bude i na Marsu. Svemirska letelica je snimala ispod površine mesta na kome se nalazila, ali istraživači veruju da slični rezervoari postoje na celoj planeti.

Ovo otkriće moglo bi da uputi naučnike ka novom istraživanju dokaza o postojanju života na Marsu.

-Bez vode u tečnom stanju, nema života, kazao je Manga. "Tako da, ako postoji okruženje u kome je moguće živeti na Marsu, možda se nalazi duboko ispod površine."

Ako je to slučaj, oni procenjuju da postoji dovoljno tečnosti na Marsu da se formira vodena površina koja bi bila preko 800 metara duboka.

Ipak, stručnjaci ističu da proučavanje mesta gde se nalazi voda na Marsu ne ide na ruku milijarderima koji bi da kolonizuju Mars i možda želeli da tu vodu iskoriste. "Čak bi i Ilonu Masku bilo teško da probuši rupu dubine od deset kilometara na Marsu", rekao je profesor Manga.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)