KAMEN TEŽAK ŠEST TONA U STOUNHENDŽU PREVEZEN JE SA UDALJENOSTI OD 750 KILOMETARA: Naučnici se pitaju kako

Jovana Švedić

15. 08. 2024. u 15:17

NAJVEĆI 'bluston' drevnog Stounhendža, šest tona teška stena, premešten je sa nekih 750 kilometara udaljene Škotske na svoju sadašnju lokaciju u Solsberiju u Engleskoj, prema novoj studiji koju su naučnici smatrali fascinantnom.

КАМЕН ТЕЖАК ШЕСТ ТОНА У СТОУНХЕНЏУ ПРЕВЕЗЕН ЈЕ СА УДАЉЕНОСТИ ОД 750 КИЛОМЕТАРА: Научници се питају како

Foto Pixabay free images

Studija postavlja pitanje ne samo kako su drevni ljudi mogli da pomere tako veliki megalit stotinama kilometara, već i kako je ljudska populacija intereagovala u periodu neolita.

Neolit, takođe poznat kao novo kameno doba, trajao je od 10000. pre nove ere do 2200. pre nove ere.


Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature, naučnici su testirali hemijski sastav i starost minerala unutar plavog kamena.

Plavi kamen je naziv za stene koje nisu izvorne za ovo područje. Hemijski sastav kamena i starost minerala u njemu, kada se uzmu zajedno, daju „starost prsta“.

Na osnovu analize, naučnici sada pretpostavljaju da je najveći plavi kamen ponela voda sa nekih 750 kilometara udaljenosti na severoistoku Škotske.

Područje njegovog porekla je verovatno oko Orkniskih ostrva, prema studiji. Pretpostavlja se da je plavi kamen, koji se naziva 'oltarski kamen', nastao iz naslaga crvenog peščara na severoistoku Škotske.

Do sada se poreklo plavog kamenja u Stounhendžu vodilo do brda Preseli u Velsu.

Veće kamenje sarsen - ono koje stoji visoko na perifernom krugu Stounhendža, potiče iz Vest Vudsa, blizu Marlboroa. Sarsens kamenje se nalazi relativno blizu, procenjuje se na 25 km.

 

BONUS VIDEO:

LABUDOVO JEZERO NA LEDU: Pogledajte zapanjujući snimak balerine na Severnom polu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji